Marius Perianu, profesorul cu cei mai mulţi elevi la Olimpiada naţională de Matematică

De când este profesor, Marius Perianu a lucrat cu zeci de elevi care au obţinut performanţe la Olimpiada naţională de Matematică. În acest an însă s-a întrecut pe el însuşi, nu mai puţin de şapte elevi pregătiţi de el urmând să meargă la faza naţională care se va desfăşura în luna mai.

Judeţul Olt se situează pe locul trei la nivel de ţară în ceea ce priveşte numărul de elevi pe care îi trimite la Olimpiada naţională de Matematică. Un rol hotărâtor îl au elevii de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina. Nu mai puţin de nouă elevi de la această instituţie de învăţământ s-au calificat la faza naţională care se va desfăşura în luna mai. Şapte dintre cei nouă sunt pregătiţi de un singur om-profesorul Marius Perianu.

 

El a mărturisit că performanţa este o noutate şi pentru el: „Nu am mai avut în nici un an aşa de mulţi copii pregătiţi de mine ca acum. Acum sunt şapte de la clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a. Este foarte greu pentru că fiecare elev are cerinţe diferite şi probleme diferite. În momentul în care te asaltează şapte inşi cu şapte tipuri de întrebări este foarte greu”.


Profesorul de la „Minulescu” îşi aminteşte că prin mână „i-au trecut” zeci de olimpici.

 

„Am avut 23 de elevi ai mei care au participat la Olimpiada naţională. Pe lângă aceştia care sunt din şcoală am mai avut elevi şi din alte şcoli cu care am lucrat împreună cu alţi profesori”, spune M. Perianu.


Chiar din primii ani în învăţământ, elevii lui Marius Perianu au început să se lupte pentru primele poziţii ale olimpiadelor judeţene sau ale celorlalte concursuri de matematică.

 

„Chiar în primul an de învăţământ, în 1997, s-a întâmplat să am un elev care a luat locul trei la Olimpiada judeţeană. A luat locul trei şi s-au calificat la faza naţională primii doi, deci a ratat calificarea la foarte puţin. Am fost foarte aproape de a debuta chiar din primul an cu olimpic la naţională. A trebuit să mai aştept încă vreo cinci ani pentru treaba asta, până prin 2005. Primul meu elev la Olimpiada naţională a fost în 2005, dar altfel, până atunci, am avut mai mulţi elevi cu locuri fruntaşe şi cu locuri luate pe la concursurile interjudeţene”, a spus profesorul de matematică.

Mihai Barbu, un olimpic regretat

Dintre toţi elevii pe care i-a pregătit pentru olimpiade, lui Marius Perianu i-a rămas în suflet Mihai Barbu de la Caracal.

 

„De unul dintre aceşti elevi chiar aş vrea să pomenesc. Mihai Barbu a fost elev la Şcoala «Nicolae Titulescu» din Caracal şi l-am pregătit pentru Olimpiada balcanică la Matematică şi s-a şi calificat la această olimpiadă pentru juniori”, a spus el.

 

Dascălul regretă că Mihai Barbu a ales să-şi facă studiile liceale la o instituţie de învăţământ din Bucureşti.

 

„La olimpiadele internaţionale, ministerul premiază profesorii care au pregătit elevii pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere, iar în declaraţia respectivă Mihai Barbu a menţionat că eu am fost unul dintre cei care l-au pregătit. De fapt, am lucrat cu el vreo doi ani. Era un elev într-adevăr foarte bun, dar, din păcate pentru judeţ, a plecat la Liceul Internaţional din Bucureşti. În clasa a IX-a, el a luat premiul întâi la Olimpiada naţională”, a declarat Perianu.

Iniţiator al Centrului de excelenţă pentru olimpici

În 2005, Marius Perianu, proaspăt inspector al instituţiei care coordonează învăţământul oltean, punea bazele unui centru de excelenţă pentru olimpicii din judeţ. El spune că Centrul a ajutat la îmbunătăţirea rezultatelor pe care elevii olteni le-au obţinut la olimpiade.

 

„La creşterea nivelului mediu general a contribuit şi Centrul de excelenţă al cărui fondator am fost începând cu anul 2005. Din păcate el s-a desfiinţat odată cu plecarea mea de la inspectorat, în 2007. La centrul de excelenţă, fiecare profesor putea să trimită elevii cei mai buni. Dacă numărul de participanţi era mai mare decât limitele unei grupe, se dădea şi un test. Practic de la clasa a IX-a şi a X-a se mai decantau lucrurile. Veneau cei interesaţi şi care îşi ştiau locurile”, îşi aminteşte dascălul.

 

Centrul a funcţionat doar doi ani, atâta timp cât şi Perianu a fost la Inspectoratul Şcolar.

 

„A funcţionat doi ani, cu profesori numiţi de către mine care eram coordonator al centrului, şi în aceşti doi ani rezultatele s-au văzut. De fapt centrul n-a fost doar la matematică. Deşi cursurile se desfăşurau sâmbăta, profesorii veneau şi predau pentru că erau plătiţi. Lucru care nu se întâmplase până atunci”, spune Marius Perianu.

Team leader la Olimpiada balcanică de juniori

Potrivit lui Marius Perianu, cea mai mare realizare din cariera sa de dascăl a fost conducerea uneia dintre echipele României la Olimpiada balcanică de juniori din 2010, care s-a desfăşurat la Râmnicu Vâlcea.


„Anul trecut, în 2010, am fost team leader al echipei României care a mers la Olimpiada balcanică de juniori. Nici nu mă aşteptam să fiu numit team leader. Am dus această echipă pe locul trei. A fost cea mai mare realizare a carierei mele”,
spune profesorul.


Marius Perianu şi-a amintit şi de experienţa trăită la Olimpiada internaţională din Vietnam: „În 2007 am făcut parte ca observator din delegaţia României care a mers la Olimpiada internaţională din Vietnam. Pentru mine, asta este a doua cea mai mare realizare a carierei”.