Medic slătinean: „Luate după ureche, antibioticele sunt periculoase, dau rezistenţă. O să ajungem să nu mai avem cu ce să ne tratăm”

Medicii de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina atrag atenţia asupra consumului nejustificat de antibiotice. Oltenii trebuie să renunţe la obiceiul de a merge la farmacie să ia antibiotice, fără prescripţia unui medic. Doctorii slătineni spun că la nivelul unităţii medicale au fost izolaţi germeni ce sunt rezistenţi la toate tratamentele existente.

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la nivelul Spitalului Slatina, medicul Nicoleta Udrea, a precizat că pacienţii trebuie să ia antibiotice doar la recomandarea doctorilor şi niciodată după ureche.

„Pacienţii să nu mai meargă să ia tratament după ureche. În primul rând, trebuie să se prezinte la medicul de familie. Dacă acesta consideră că este depăşit de situaţie, pentru că sunt mai multe medicamente pe care nu le poate prescrie, îl trimite la specialist, neurolog, cardiolog, infecţionist, în funcţie de problema omului. Dacă ajung la noi pe secţie, îi consultăm, îi investigăm şi, în funcţie de necesitate, le dăm tratament. Să nu mai ia singuri medicamente, doar prescrise de medici”,
a spus doctorul slătinean.

Medicul infecţionist spune că riscurile administrării nejustificate de antibiotice sunt foarte mari. Din cauza rezistenţei la antibiotice s-a ajuns să fie izolaţi germeni care nu mai răspund la niciun tratament.

„Antibioticele sunt periculoase pentru că, în primul rând, pot da rezistenţă. Avem în acest moment izolaţi germeni care sunt rezistenţi la toate tratamentele, la toate antibioticele. Nu mai este un antibiotic la care să răspundă. Şi atunci cu ce îi tratăm!? Avem astfel de pacienţi în Spitalul Slatina”, a adăugat Udrea.

Medicul spune că din cauza administrării haotice a antibioticelor, o să ajungem să nu mai avem cu ce să ne tratăm.

„Pacientul a luat antibiotic o perioadă lungă, fără ca tratamentul să fie adaptat infecţiei pe care o avea. Dacă ai o infecţie pulmonară, ţi se dă un anumit antibiotic care să pătrundă în plămân, pentru infecţia urinară se dă altceva. Degeaba îţi iese ţie un germen că răspunde la antibiotic, dacă organul care e bolnav nu poate să fie pătruns de acest antibiotic. Apare rezistenţa, nu o să mai avem cu ce să ne tratăm. În al doilea rând, când iei antibiotic şi îl iei perioadă lungă de capul tău, faci infecţie cu clostridium. Sunt însă şi situaţii în care administrarea antibioticului este vitală. Sunt pacienţi cu tuberculoză, unii au şi neoplazii, care necesită tratament cu antibiotic, că altfel mor din cauza unei infecţii. Atunci se dă antibiotic şi trei luni, dacă are nevoie. Dacă este o endocardită, tratamentul se face de la şase săptămâni în sus. Fără acest tratament mori. Dar când îl iei de capul tău...”,
a conchis medicul de la Spitalul Slatina.

Potrivit unor specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii, România este a doua ţară în Europa privind consumul de antibiotice, după Grecia. Astfel, aproximativ 600.000 de români primesc zilnic tratament antibiotic.