Medicii de familie din judeţ contestă acreditarea cabinetelor de către ANMCS: „Această acreditare nu aduce plus valoare actului medical”

Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca şi cabinetele medicilor de familie să fie acreditate de către ANMCS. Noua iniţiativă legislativă este contestată de către medicii de familie din judeţ. Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, medicul Mihai Ungureanu, spune că această acreditare nu aduce plus valoare actului medical.

Cabinetele medicilor de familie, ale medicilor specialişti şi cele stomatologice au fost exceptate de la acreditarea prin Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), la finalul anului trecut. Medicii de familie din judeţ se plâng însă că ANMCS îşi doreşte în continuare introducerea acestei acreditări.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, medicul Mihai Ungureanu, spune că această acreditare nu ar aduce plus valoare actului medical.

„Suntem în discuţii cu cei de la Ministerul Sănătăţii privind introducerea acreditării de către ANMCS la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Această acreditare nu aduce niciun beneficiu, nicio îmbunătăţire la nivelul cabinetelor. Este un dosar pe care îl vom face pur şi simplu inutil, nu are corespondent în realitate. Medicii de familie din judeţ sunt nemulţumiţi de introducerea acestei noi acreditări. În decembrie s-a obţinut exceptarea pentru cabinetele medicilor de familie şi ambulatoriile de specialitate, au rămas doar spitalele şi centrele mari. Această acreditare nu aduce plus valoare actului medical din aceste cabinete”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Cabinetele medicilor de familie ar urma să fie controlate de trei-patru entităţi, de către CAS Olt, DSP Olt, iar peste toate s-ar suprapune acreditarea ANMCS. Medicul oltean spune că cerinţele ANMCS nu pot fi aplicate la nivelul unui cabinet de medicină de familie.

„ANMCS încearcă pe orice cale să ne introducă şi pe noi. Ei vor să fim acreditaţi de Casă o dată la doi ani şi la cinci ani de către ANMCS. Practic, acreditarea ANMCS vin peste acreditarea de la CAS Olt, care verifică toate documentele şi dacă respectăm circuitele, cel al lenjeriei, al deşeurilor. Noi avem contracte pentru lenjerii, pentru deşeuri. Noi nu suntem la spital să avem circuitul lejeriei sau al deşeurilor. Avem contract cu firmă pentru preluarea deşeurilor. Cerinţele nu sunt adaptate la nivelul cabinetului medical”, a adăugat medicul Mihai Ungureanu.