Medicii de familie, ignoranţi la apelul DSP Olt privind vaccinarea. Doctorii trebuie să crească rata vaccinării, urmând să ceară ajutor chiar şi primarilor

Pentru că rata de vaccinare a scăzut la 80 la sută în oraşele judeţului şi este la puţin peste 90 la sută în mediul rural, reprezentanţii DSP Olt au organizat o amplă discuţie vineri, cu medicii de familie. Pentru a creşte rata de acoperire a vaccinării împotriva rujeolei, mai ales că ţara noastră se află în plină epidemie, specialiştii de la DSP Olt vor să implice în campania de vaccinare şi autorităţile locale. Grav este că jumătate dintre medicii olteni au ignorat invitaţia DSP-ului.

La nivelul judeţului s-au înregistrat, în acest an, 114 cazuri de rujeolă, ţara noastră fiind în plină epidemie. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, reprezentanţii DSP Olt au organizat vineri, în Sala Europa a CJ Olt, o întâlnire cu medicii de familei din judeţ. Din cei 246 de medici de familie din judeţ, au răspuns invitaţiei doar jumătate. Deşi tema vaccinării este de actualitate şi a ajuns chiar şi la urechile premierului, 123 de medici olteni au ignorat apelul DSP Olt.

Doar cu jumătate dintre medicii olteni în sală, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au demarat o amplă conştientizare privind pericolul refuzării vaccinării.

Directorul DSP Olt, medicul Talia Cincă, a precizat că medicii de familie trebuie să raporteze de două ori pe lună grupele vulnerabile, dar şi câţi restanţieri au recuperat.  

„Jumătate dintre medici au venit la şedinţa organizată de noi. Din 246 au venit 123, cam slabă prezenţa. Ei trebuie să facă raportări pe 7 şi pe 21 august în legătură cu grupele vulnerabile, între 9-11 luni şi 1-9 ani. Trebuie să recupereze restanţierii la toate cele trei doze, conform vârstei, pentru că suntem în plină epidemie. În fişele pe care le vor completa trebuie să prindă toţi restanţierii, inclusiv pe cei care nu au primit nicio doză, pentru că avem şi astfel de situaţii. Eu cred că dacă se publică Legea vaccinării, părinţii pot fi obligaţi cumva să-şi vaccineez copiii”, a spus Talia Cincă.

Medicul din fruntea DSP Olt a precizat că în această campanie se vor implica inclusiv autorităţile locale, în frunte cu primarii.

„Medicii de familie trebuie să se implice mai mult, să-i cheme la cabinet, să-i consilieze şi apoi să-i vaccineze pe copii. Le-am spus medicilor că pot apela şi la asistenţii comunitari, la mediatorii sanitari, adică să se implice întreaga comunitate locală, inclusiv primarii”, a adăugat medicul.

Potrivit datelor DSP Olt, 80 la sută dintre copiii de la oraşe sunt vaccinaţi, procentul urcând puţin peste 90 la sută în mediul rural. Totodată, reprezentanţii DSP Olt au dat asigurări că medicii de familie dispun de cinci mii de doze de vaccin, 3.700 de doze fiind în stoc în depozitul DSP Olt.