Medicii olteni avertizează asupra consumului de antibiotice. „Infecţia cu clostridium este căpătată în urma tratamentului haotic cu antibiotice”

Doctorii de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au în grijă permanent pacienţi infectaţi cu clostridium. Medicii slătineni atrag atenţia că multe dintre aceste infecţii sunt căpătate după tratamente haotice cu antibiotice, fără ca acestea să fie prescrise de specialişti.

Şefa Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Slatina, medicul Carmen Dumitrescu, a precizat că oamenii nu trebuie să ia niciodată antibiotice fără a fi prescrise de către un medic. Consumul haotic de antibiotice duce la rezistenţă, dar şi la infecţii cu clostridium.

„Avem cazuri cu infecţii cu clostridium. Este o infecţie care se capătă prin tratamentul cu antibiotice. Nu are rost ca pacientul să ia antibiotice fără confirmarea unui medic specialist, pentru că aşa se ajunge la rezistenţă. Clostridia se face la persoanele cu risc, cu boli asociate, şi care fac un tratament cu antibiotice, care nu iau nici protecţie intestinală, de tipul Enterolului, care reglează flora intestinală. Se trezesc că au scaune diareice, iar noi recoltăm proba şi atunci vedem dacă este sau nu clostridium. Toate cazurile cu clostridium merg mai greu, sunt multe cazuri cu recidivide”, a spus Dumitrescu.

Medicul slătinean spune că germenele nu este neapărat unul de spital, care se transmite de la bolnav la bolnav.

„Nu este un germen de spital, care se transmite de la bolnav la bolnav, decât în condiţii de lipsă de igienă. Atunci când pacienţii nu se spală pe mâini. Mereu avem câte cinci-şase cazuri”, a adăugat Dumitrescu.