Inspectorii DSVSA Olt vor asigura permanenţa la nivelul Cirumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, inclusiv sâmbăta şi duminica, pentru efectuarea examenelor trichineloscopice. Astfel, proprietarul trebuie să se prezinte cu proba de carne şi crotalia animalului la medicul veterinar.
DSVSA Olt recomandă pentru examinare carne provenită din muşchii pilieri ai diafragmei, din muschii intercostali sau muşchii cefei. Specialiştii olteni recomandă ca proba să fie luată din muschii pilieri, fiind o zonă de localizare a parazitului.
Pentru a nu se expune riscului de îmbolnăvire, oltenii trebuie să cumpere carne de porc numai din unităţi autorizate, aflate sub permanenta supraveghere a medicilor veterinari.
Chiar şi oltenii care îşi cresc porcii în propriile gospodării trebuie să efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic.
În cazul unui rezultat pozitiv, proprietarii pot fi despăgubiţi, dar numai după confirmarea parazitului Trichinella Spiralis în carne, prin emiterea buletinului de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, în baza prezentării crotaliei.
Cei care achiziţionează porci vii de la crescători particulari trebuie să se asigure că porcii sunt identificaţi cu crotalie auriculară şi să solicite proprietarului formularul de mişcare.