Medicii veterinari vor primi câte 10.000 de lei pe lună. Bozgă: „Nu avem medici veterinari în toate comunele judeţului. Se încearcă relansarea sistemului”

Doar 65 de medici veterinari există în judeţ. Astfel, sunt comune unde sunt animale şi nu există niciun medic veterinar. Pentru a scoate din colaps medicina veterinară, parlamentarii au aprobat, ieri, plata sumei de 10.000 pentru fiecare cabinet.

Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, doctorul Ion Bozgă, a precizat că prin această măsură se încearcă relansarea sistemului sanitar veterinar.

„În Comisia de Agricultură, după doi ani de eforturi, parlamentarii au decis să acorde medicilor veterinari 10.000 lei pe lună. Astfel, ei sunt obligaţi să asigure prezenţă opt ore pe zi în fiecare cabient medical. Înseamnă mult pentru noi, pentru că activitatea santar veterinară de liberă practică este aproape în colaps. Nu avem medici veterinari în toate comunele judeţului şi nici nu vom putea avea, pentru că noi avem 65 de medici care practică această activitate în judeţ. Sunt puţini, pentru că pleacă mereu din sistem. Cu aceşti bani se încearcă relansarea sistemului sanitar veterinar. Până acum aveam nişte tarife în bătaie de joc, de şapte ani, de exemplu primeau 6 lei pentru o recoltare de sânge”, a spus Bozgă. 

Prezent la Slatina pentru a sărbători Ziua internaţională a medicilor veterinari, Dănuţ Păle, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a precizat pentru ce vor primi medicii această sumă.

„Medicii veterinari de liberă practică, concesionarii cum îi ştim, erau într-o situaţie financiară dezastruoasă. Pentru activităţile pe care le desfăşoară, cum ar fi supravegherea în teritoriu, recoltarea de probe pentru anumite examene de sănătate animală, pentru consilierea cetăţenilor pe lanţul alimentar, pentru învăţământ continuu, la un program de opt ore, de luni şi până vineri, cu angajat un asistent veterinar, vor primi 10.000 de lei pentru fiecare cabient. Trebuie să aibă şi documente justificative. Să nu înţeleagă cineva că este vreun ajutor social. Dorim să venim în întâmpinarea lor. Sunt zone unde nu mai sunt medici veterinari, dar acolo sunt animale. Poate aşa îi motivăm să nu mai părăsească sistemul. Sperăm ca legea să intre în vigoare de la 1 septembrie”, a spus Păle.

Această iniţiativă legislativă a fost susţinută şi de deputatul Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.
 
Medicul veterinar, sărbătorit la Slatina

An de an, pe 15 mai este Ziua medicilor veterinari. În acest an, medicii veterinari şi-au dat întâlnire la un cunoscut restaurant slătinean.

Invitaţi de seamă au fost prezenţi la acest eveniment, unde s-au discutat problemele cu care se confruntă medicii veterinari. Astfel, la întâlnire au participat senatorul Renică Diaconescu, academicianul Nicolae Manolescu, dar şi directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.
 
Cu acest prilej, au fost celebrați și 80 de ani de la înființarea Colegiului Medicilor Veterinari din România. La eveniment au fost decernate medalii, disticții și diplome participanților pentru activitatea desfășurată. La finalul zilei, a fost organizată o masă festivă, atmosfera fiind întreţinută de membri ai Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”.