Ginecologul Mircea Sardan a ieşit la pensie, după o carieră de aproape 40 de ani. „Politica statului comunist de a creşte natalitatea era contrară voinţei femeilor”

La nivelul Spitalului Slatina se vorbeşte de o schimbare de generaţie. Dacă anul trecut au ieşit la pensie peste 20 de medici, o nouă serie de doctori care au slujit comunitatea decenii bune se vor retrage din activitate. După o carieră de aproape 40 de ani, ginecologul Mircea Sardan a ieşit la pensie. Ultima zi petrecută pe Secţia de Obstetrică Ginecologie II este memorabilă.

Medicul Mircea Sardan a efectuat, marţi, ultima zi de lucru pe Secţia Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Ginecologul slătinean, care a adus pe lume sute de copiii şi a scăpat din gheree morţii femei ce încercaseră avorturi empirice, are în spate o carieră de aproape patru decenii, numai la SJU Slatina petrecând peste 33 de ani.

După ce a lucrat la un spital din Capitală, în 1982 Mircea Sardan şi-a făcut secundariatul la Slatina. A lucrat apoi la Corabia, iar în 1985 a venit ca specialist la Spitalul Slatina.

„Foloseau termeni denigratori la adresa femeilor, dar nu îşi dădeau seama”


Cariera medicului oltean se împarte în două etape, cea din perioada comunistă şi cea post decembristă. Vorbeşte calm despre politica de natalitate dusă de comunişti, pe care o pune în balanţă cu zecile de femei ce şi-au pierdut viaţa încercând să scape de sarcina nedorită. 

„Am avut în timp cazuri grave, femei ce erau la un pas de moarte, majoritatea din cauza avorturilor empirice. Unele chiar declarau că mai bine moarte decât să facă un copil. O vecină a venit la mine, avea o sarcină de aproape patru luni şi i-am spus să nu facă vreo prostie, pentru că este periculos. Mi-a zis că mai bine moare decât să lase copilul. La scurt timp, am venit la spital şi am găsit o verişoară a ei plângând, spunându-mi că vecina mea va muri. A fost operată aici, au trimis-o la Bucureşti unde a şi murit. S-a ales praful de familia ei, copiii au rămas singuri. Politica statului român de a creşte natalitatea era contrară voinţei femeilor, era abuzivă. Foloseau şi termini denigratori la adresa femeilor, dar nu îşi dădeau seama. Femeilor cu vârsta între 18-45 de ani le ziceau lotul fertil. Dă-l dracu de lot, că ala era la CAP. După 40 de ani aveau voie la întreruperi de sarcini, apoi au crescut vârsta la 45 de ani”, a spus Mircea Sardan.

Acesta susţine că mulţi dintre colegii lui ginecologi au făcut puşcărie, după ce au fost pârâţi că ajută femeile să facă înteruperi de sarcină. 

Ginecolgul slătinean spune că medicina modernă a făcut salturi uriaşe, achiziţii ce aduc îmbunătăţiri substanţiale actului medical.

„Era complicat să faci cezariană în urmă cu 30-40 de ani. Erau riscuri infecţioase. Acum, medicina are unele achiziţii ce au marcat-o. Prima este asepsis, antisepsis şi apoi apariţia antibioticelor. Al doilea ar fi apariţia anesteziei, se făcea şi înainte, dar era altceva. S-a progresat enorm în materie de terapie intensivă. Au apărut medicamente de ultimă generaţie”, a conchis Mircea Sardan.

Masoud Hashemi: „Mi-a ţinut loc şi de tată”

Medicul Mircea Sardan se desparte cu greu de Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi de colegii săi.

„Îmi este foarte greu să mă despart de acest spital. Este o viaţă de om petrcută aici”, a adăugat Sardan.

Ginecologul Masoud Hashemi, care lucrează de 12 ani la Spitalul Slatina, spune că medicul Mircea Sardan i-a fost ca un tată.

„Regret că pierdem un astfel de om. Atât pentru mine, cât şi pentru întreg colectivul a fost cel mai bun coleg, cel mai bun doctor. Ne-a fost alături la fiecare pas, unde fiecare a avut nevoie şi necaz. Am învăţat de la el foarte multe. Mi-a ţinut loc şi de tată”, a spus Masoud Hashemi.