Comunitate

2017-04-13, 14:08:29

Mielul de Paşte, mai scump decât anul trecut. Preţul a crescut cu până la 20 la sută

Oltenii îşi pot procura miel pentru Sărbătorile Pascale din Târgurile de la Slatina şi Osica şi din Pieţele Agroalimentare Drăgăneşti şi Balş, după ce autorităţile locale de la Caracal şi Corabia au renunţat să mai solicite avizul DSVSA Olt. Preţurile variază între 18 lei şi 20 lei pe kilogram.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a declarat că echipe de medici veterinari asigură asistenţa în cele patru centre.

„La nivelul judeţului Olt au rămas doar patru centre de sacrificare, deşi se mai anunţaseră şi alte două primării din Olt, dar au renunţat. Oamenii pot merge în aceste centre să-şi aleagă mielul pe care îl doresc, urmând ca acesta să fie sacrificat în hala special amenajată, unde există o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Olt. Aceste echipe vor rămâne până la ultimul client să asigure asistenţa. Nu au mai solicitat avizarea centrelor temporare autorităţile de la Caracal şi Corabia”, a spus Bolborea.

Joi, a fost deschis şi centrul temporar pentru sacrificarea mieilor din Piaţa Agroalimentară Balş. Consilierul superior în cadrul DSVSA Olt, doctor Radu Constantin, care deserveşte acest centru, a declarat că fermierii care şi-au adus animalele aici au disponibili peste trei sute de miei pentru bălşeni.

„La Piaţa Agroalimentară Balş este organizat un centru temporar de sacrificare al mieilor. Avem în jur de 20 de fermieri care au venit cu miei în piaţă. Animalele sunt însoţite de documente. Aceşti fermieri au de vânzare trei-patru sute de miei,  pentru Balş este suficient. Faţă de anii precedenţi, oamenii nu prea s-au înghesuit să cumpere. Sperăm ca în prima zi să fie tăiaţi în acest centru o sută de miei”, a spus Radu Constantin, care susţine că anul acesta preţul la miel este mai mare cu 20 de procente faţă de anul trecut.

În centrul de sacrificare de la Balş mielul se vinde cu 10 lei pe kilogram în viu şi cu 20 lei tăiat.

Silvia Buhtea din Balş a venit la piaţă ca să cumpere miel, însă nu s-a încumetat să dea 20 de lei pentru un kilogram şi aşteaptă să se mai ieftinească.

„Este o tradiţie şi trebuie să avem miel de Paşte pe masă. Aştept să fie mai ieftin, poate mai lasă din preţ, că acum este 20 de lei kilogramul, tăiat. Trebuie să avem şi miel pe masă, pentru că pregătim friptură şi drob”, a spus bălşeanca.

Specialiştii olteni au găsit şi miei cu paraziţi

Doctorul Radu Constantin din cadrul DSVSA Olt a precizat că unii miei au fost descoperiţi cu paraziţi.

„Noi expertizăm animalele după tăiere. Este normal să găsim şi animale parazitate, însă organele lor se reţin oficial, se confiscă, se stochează şi vor fi date spre neutralizare unei firme specializate, dar mielul este bun de consum”, a adăugat Constantin.

 

Comentarii

Redacţia

2017-04-13 14:08:29

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro