FOTO. Mielul, mai ieftin la ciobani decât în supermarket. Cât economisesc oltenii dacă vor cumpăra din târguri

Târgul temporar de sacrificare a mieilor de la Slatina a fost deschis astăzi. Opt ciobani au venit cu miei în târgul slătinean, însă cumpărătorii sunt puţini. Preţurile sunt cuprinse între 20-23 de lei kilogramul de miel tăiat, sub cele din magazine. Sacrificările sunt supravegheate de medicii din cadrul DSVSA Olt.

Opt crescători de ovine din Perieţi, Vâlcele, Schitu, Vale Mare, Oporelu şi Slatina au venit cu zeci de miei în târgul de la Slatina.

Medicul din cadrul DSVSA Olt, Iuliana Băcănaru, a precizat că în târg sunt doar crescători de animale, care îndeplinesc condiţiile.

„La acest moment, sunt opt crescători de animale din Perieţi, Vâlcele, Schitu, Valea Mare, Oporelu şi doi din Slatina. Toţi au documente sanitar veterinare, iar mieii sunt crotaliaţi. Noi îi supraveghem, nu intră nimeni dacă nu îndeplineşte condiţiile. Printre ei nu sunt comercianţi, sunt doar crescători, care au cod de exploataţie, cu efective mari de animale. Avem fermieri care au de vânzare sute de miei, însă acum au adus doar 40-50 de bucăţi”, a spus medicul din cadrul DSVSA Olt.

Un fermier din nordul judeţului are 800 de miei de vânzare

Ciobanii olteni prezenţi în târgul slătinean cer între 20 şi 23 de lei pe kilogramul de miel tăiat. Un fermier din nordul judeţului are 800 de miei de vânzare şi se plânge că vânzările au mers prost în prima zi în care s-a deschis târgul din Slatina.

„Cerem 22 de lei pe kilogrmul de miel tăiat, iar în viu îl dăm cu 12-13 lei. Oamenii nu vin, vânzările merg prost. Iniţal, autorităţile au spus că nu vor deschide aceste târguri, apoi au revenit. Oamenii sunt cam derutaţi”, a spus fermierul din nordul judeţului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Elena Costache, din Vâlcele, are în acest an peste o sută de miei de vânzare. Femeia spune că este dispusă să lase la preţ, chiar să negocieze cu oamenii care vor să cumpere.

„Anul acesta târgul a fost deschis joi, din această cauză nu este lumea. Oamenii nu prea au aflat. Avem de vânzare o sută de miei, însă nu prea sunt cumpărători. Nu au venit nici măcar să se intereseze. Noi cerem cam 20-22 de lei, chiar şi 23 lei pe kilogramul de miel tăiat, depinde cum ne înţelegem cu clientul”, a spus femeia din Vâlcele.

Cătălin de la Valea Mare spune că a vândut doar câţiva miei în această dimineaţă.

„Noi am adus în prima zi 20 de miei, sperăm să-i dăm. Cerem 20 de lei pe kilogramul tăiat, dar oamenii nu prea vin. Până acum am dat doar cinci miei”, a spus fermierul oltean.

Mai ieftin ca în supermarket


Domnul Nagy este din Slatina şi a venit cu toată familia ca să-şi cumpere miel. Slătineanul spune că preţul la miel este mult mai mic la ciobani. După socoteala omului, dacă achiziţiona mielul din supermarket ar fi dat cu 10 lei pe kilogram mai mult. 

„Faţă de magazin este mult mai avantajos. În supermarket este mult mai scump. Cu cel puţin 10 lei pe kilogran. Mai mult de atât, este mai proaspăt, ştiu ce iau, l-am ales. În magazin, dau 30 de lie pe kilogram, aici este 20 de lei kilogramul. Nu este mai bine!? Am economisit 10 lei la kilogram. An de an, cumpărăm miel pentru familie, este o tradiţie. Doamna mea o să pregătească ciorbă, miel la cuptor, drob, sarmale şi alte bunătăţi”,
a spus slătineanul, care a plecat acasă cu un miel de 17 kilograme.

Târgul de la Slatina este deschis până sâmbătă. Dacă vineri programul va fi de la 07.30 la 17.00, sâmbătă, oltenii îşi pot lua miel de la 07.30 până la 12.00. Astfel de târguri funcţionează zilele acestea şi la Drăgăneşti-Olt, Slătioara, Balş, Osica şi Caracal.

Reprezentanţii DSVSA Olt îi sfătuiesc pe olteni să cumpere miel doar din locuri autorizate, pentru a evita apariţia toxiinfecţiilor alimentare, dar şi contaminarea cu paraziţi.