Mii de copii mici şi adolescenţi din judeţ, afectaţi de viroze. Peste 1.800 de olteni au trecut pe la medic într-o săptămână

Doar în săptămâna 6-13 octombrie, la nivelul judeţului 1.350 de olteni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii, dintre aceştia 56 fiind internaţi, iar 460 au avut pneumonie, cu 96 internări.

Potrivit datelor furnizate de DSP Olt, cel mai mult au avut de suferit din cauza virozelor oltenii cu vârsta cuprinsă între 0-19 ani. 

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică. Pentru acest sezon rece, DSP Olt a catagrafiat 74.196 persoane considerate la risc şi care doresc să se imunizeze.

DSP Olt a primit o primă tranşă de 1.760 de doze de vaccin antigripal, stocul fiind epuizat pe 14 octombrie, când s-a încheiat şi vaccinarea personalului medico-sanitar şi auxiliar din spitale şi policlinici, care prin natura actvităţii vin în contact respirator cu pacienţii.

Până pe 20 octombrie cei de la DSP Olt aşteaptă să primească şi cea de a doua tranşă de vaccin antigripal, 17.560 doze, urmând ca în noiembrie să mai fie primite alte două tranşe, 17.550 doze şi 15.800 doze, pentru vaccinarea populaţiei cu risc.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, DSP Olt recomandă:
-evitarea aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave;
-folosirea batistei de unică utilizare;
-respectarea unui regim sănătos de viaţă, o alimentaţie bogată în legume şi fructe;
-evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;
-adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului;
-menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
-omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic, luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius;
-evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor semne, simptome compatibile cu gripa.