Naţional

2019-05-23, 15:40:46

Ministerul Mediului lansează oficial a doua ediţie a programului Rabla pentru electrocasnice. Care sunt noutăţile în acest an

Ministerul Mediului a lansat joi, în judeţul Prahova, a doua ediţie a programului Rabla pentru electrocasnice, care prevede acordarea de vouchere pentru achiziţionarea de produse electrocasnice noi, eficiente energetic, în schimbul celor vechi. Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a afirmat că ia în calcul lansarea unui ghid de finanţare şi pentru instituţiile publice.

Gratiela Gavrilescu a anunţat că noutatea programului în acest an o reprezintă faptul că în program au fost introduse şi televizoarele şi maşinile de spălat vase. 

Persoanele fizice care vor sa cumpere o maşină de spălat vase şi să beneficieze de voucher pot să ia la schimb un alt aparat electrocasnic mare,  în timp ce pentru celelalte categorii de produse trebuie trimis spre reciclare un aparat similar.

„Ca noutate, am introdus televizoarele şi maşinile de spălat vase.  Trebuie să avem grijă de acest factor vital,  apa.  Care nu este inepuizabilâ şi fără de care nu putem trăi”, a afirmat Gavrilescu, adăugând: „Cred ca toţi trebuie să facem eforturi astfel încât să diminuăm cât mai mult emisiile gazelor cu efect de seră,  emisiile de carbon şi acest program contribuie la acest lucru”.

De asemenea, ministrul Mediului a precizat că succesul foarte mare al ediţiei din 2018 a determinat dublarea bugetului Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei.

În sesiunea de finanţare din 2018, Programul a avut un buget de 20 milioane lei şi au fost acordate 13.000 vouchere din toate categoriile de electrocasnice participante la program.

Ministrul Graţiela Gavrilescu  a precizat că ia în calcul lansarea unui ghid de finanţare şi pentru instituţiile publice,  Gavrilescu spunând că i-a venit acestă idee după ce din subsolul Ministerului Mediului au fost scoase 11 tone de deşeuri electronice şi electrocasnice.

Maşinile de spălat reprezintă cel mai important segment din totalul de vouchere acordate, acordându-se aproximativ 9.000 vouchere, însumând ambele categorii de eficienţă energetică, fiind urmate de frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu circa 3.800 unităţi, iar cea din urmă categorie o reprezintă aparatele de aer condiţionat.

Finanţarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează: a) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++; b) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++; c) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++; d) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++; e) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++); f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++; g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++. h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A şi A+; i) 400 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A++ şi A+++. 

Sursa: news.ro


Comentarii

Redacţia

2019-05-23 15:40:46

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...