Ministerul Sănătăţii a alocat, în sfârşit, bani pentru Tromboliză. „Suma este foarte mică, un miliard pentru tot anul”

Lansat în vara anului trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Programul de tromboliză a funcţionat foarte puţin cu bani de la Ministerul Sănătăţii, apoi flacoanele cu subtanţa salvatoare fiind achiziţionate de unitatea medicală. Acum, Ministerul a făcut o nouă alocare, de un miliard de lei vechi, dar pentru întreg anul.

Din iulie 2019, până în prezent, 38 de pacienţi au fost salvaţi de la infirmitate cu ajutorul trombolizei, la Spitalul Slatina.

După demararea programului, când au fost alocaţi 50.000 de lei, suficienţi pentru tratatrea a aproximativ 16 bolnavi, Spitalul Slatina este cel care a susţinut tromboliza, prin alocări din bugetul propriu.

„Tromboliza a continuat la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, din fericire pentru noi, cu sprijinul managerului care a alocat bani pentru această substanţă. Abia în urmă cu două săptămâni, ministrul a semnat alocarea banilor spre centrele de tromboliză. Suma este foarte mică, un miliard pentru tot anul, un flacon este în jur de 15 milioane, iar un pacient are nevoie de două flacoane la o tromboliză. În momentul în care vorbim, încă nu avem banii de la Minister, abia am primit hârtia de înştiinţare. Programul funcţionează tot cu banii spitalului”, a declarat cel care a făcut posibilă tromboliza la Slatina, medicul neurolog Renică Diaconescu.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge, iar pacientul nu rămâne cu sechele. Substanţa trebuie să fie administrată în primele patru ore de la producerea accidentului vascular.