Agricultură

2018-03-03, 21:50:18

FOTO. Ministrul Agriculturii, în vizită la Izbiceni, unde gerul a făcut ravagii. „Programul Tomata se va realiza”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost sâmbătă la fermierii din Izbiceni, mulți dintre ei afectați de temperaturile foarte scăzute din ultimele zile. Culturile de roșii, care trebuia să dea prima producție începând cu luna mai, au fost puse la grea încercare.

Obișnuit să apară când nimeni nu se așteaptă, Petre Daea a fost în acest weekend în mijlocul legumicultorilor olteni. Ministrul a văzut la fața locului cât de afectate sunt firele de tomate, unele dintre ele abia plantate înaintea gerului de miercuri noaptea. 

Din păcate, imaginea din solarul familiei Chelu este una dezolantă. Cultura de tomate este compromisă în totalitate. 

„Am avut centrala în permanență, am ars o grămadă de cărbuni și lemne, dar s-a întrerupt curentul. Poate că asta a fost neșansa. Am sperat să le salvăm, am băgat arzătoare cu butelii, dar n-am putut să facem față”, s-a plâns Daniela Chelu ministrului Daea. 

Chiar și așa, oamenii nu au dezarmat și sunt optimiști că vor putea scoate roșii astfel încât să primească sprijinul de minimis pentru tomate. 

„Mai avem ceva răsaduri, dar nu ne ajunge. Ne mai ajutăm între noi. Marți cred că punem din nou”, a mai spus Daniela Chelu. 

Din fericire, sunt și fermieri care și-au salvat cultura. Un astfel de exemplu este Vasile Golojan, care speră să aibă primele roșii pe data de 1 mai. Legumicultorul recunoaște că a reușit să-și salveze plantele cu costuri foarte mari. 

„Domnule ministru, sunt bătrân și credeți-mă că nu mint. A fost urgie, bătea vântul, viscol era, ningea, nu vedeai nimic. Nu mai făcea față la cât combustibil am băgat în centrală. În bani, o zi ne costa cam zece milioane, acum am cheltuit cam 20-25 de milioane”, i-a spus Vasile Golojan ministrului Agriculturii. 

Petre Daea le-a dat asigurări fermierilor că programul se va realiza. 

„Am stabilit împreună ceea ce este de făcut. Programul se va realiza. Oameni adevărați!”, a scris Daea pe pagina de Facebook. 


Comentarii

Redacţia

2018-03-03 21:50:18

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...