Minorele care nasc la Maternitatea Slatina, o treime din totalul pacientelor. „Avem fete însărcinate şi la 13 ani”

Nu trece nici măcar o zi fără ca ginecologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina să nu ia în grijă o minoră însărcinată. Aşa s-a ajuns ca procentul acestor copile care vin însărcinate să reprezinte şi o treime din numărul total de prezentări. Grav este că de multe ori familia încurajează minora să păstreze sarcina, sperând ca partenerul îi va oferi un viitor. Minora ajunge mamă chiar şi la 13 ani, abandonând şcoala.

Numărul minorelor care aduc pe lume un copil la Maternitatea Slatina creşte de la an la an. Şefa Secţiei de Ginecologie II, medicul Adela Manta, a precizat că tot mai multe fetiţe ajung să nască la o vârstă fragedă, chiar şi la 13 ani. Aşa s-a ajuns ca procentul minorelor însărcinate să reprezinte o treime din numărul total de prezentări.

„Când vine vorba de minore, cea mai gravă problemă cu care ne confruntă este sarcina. Avem fete însărcinate şi la 13 ani. Unele provin din familii dezorganizate, mama şi tata sunt plecaţi în străinătate, fetele sunt crescute de bunici care nu le pot supraveghea. Procentul acestor minore care vin însărcinate ajunge să fie şi de o treime din numărul total de prezentări. Ele au între 13 şi 18 ani. Fetele care provin dintr-un mediu sănătos, au familie, măcar un părinte sau bunici, fiind la primul partener, ne pun dificultăţi doar dacă nu au fost la medic. Ele nu au avut infecţii, sunt la primul partener, iar sarcina merge bine, cu mici excepţii pentru ultima parte a sarcinii”,
a spus Manta.

Ginecologul slătinean spune că sunt familii care încurajează minora să păstreze sarcina, în ideea ca partenerul le va oferi un viitor.

„Sunt gravide minore, de 15-16 ani, care sunt încurajate de familie să păstreze sarcina. Ideea este că domnul, care este major şi salariat, le poate oferi un viitor. De multe ori, pentru a scăpa de întreţinerea fetelor, părinţii sunt de acord cu această relaţie. La şcoală nu se mai duc, sunt foarte puţine cazuri în care gravida minoră termină şcoala şi dă Bacalaureatul. În mediul rural sunt multe familii care sunt de acord cu căsătoria fetelor de 15-16 ani, este cumva ca pe vremea bunicii mele. Atunci femeia nu era aşa emancipată, ea nu trebuia să facă prea multă şcoală, ci doar să fie o bună soţie şi mămică. Făcea cel mult cursuri de menaj. Aşa am ajuns şi acum”,
a adăugat Manta.

Vârsta fragedă a viitoarelor mămici generează chiar şi discuţii în rândul medicilor slătineni.

„În astfel de situaţii apar şi discuţii între medici. Cine consultă această pacientă!? De exemplu, dacă descoperim o afecţiune neurologică, cine vede pacientul, medicul pediatru sau neurologul. Pediatrul zice că nu o consultă că e mamă”, a conchis Manta.