Miron Cozma i-a comemorat pe ortacii morţi la Stoeneşti

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost duminică în localitatea olteană Stoeneşti, unde a participat la ceremonia de comemorare a 12 ani de la evenimentele din 1999. Atunci, pe podul de peste Olt din această comună s-a dat o luptă între minerii care porniseră spre Bucureşti şi forţele de ordine. Cozma a fost însoţit de proaspăta sa soţie, Marilena Niţu.

„Luceafărul huilei” şi soţia sa, Marilena Niţu, au ajuns la Stoeneşti în jurul prânzului şi au mers direct la crucea de lângă podul peste Olt, ridicată după luptele de acum 12 ani. Miron Cozma a fost întâmpinat de Paul Văle, primarul comunei, dar şi de mai mulţi lideri ai minerilor din Valea Jiului, care au ajuns înaintea omului de numele căruia se leagă mineriadele.


Cozma şi-a amintit de evenimentele din februarie 1999, când ortacii au plecat în masă spre Bucureşti, revoltaţi de decizia Curţii Supreme de Justiţie de a-i majora la 18 ani de închisoare pedeapsa în dosarul mineriadei din 1991.

 

„Dacă mă întrebaţi de acest moment, sunt un om trist. E normal, pentru că sunt în locul în care la acele tragice evenimente, în perioada 17-20 februarie, mi-au murit ortacii. Aici se cunoaşte doar de un singur caz, despre Harag Constantin din Petrila, care este înmormântat aici, dar eu ştiu că lângă Harag mai este înmormântat un ortac şi sunt şi alţii care au fost aruncaţi în Olt. Sunt alţii care au murit şi care au fost înmormântaţi prin diverse zone ale ţării”, a spus Cozma.


El a cerut autorităţilor să-i identifice pe responsabilii pentru pierderea vieţilor ortacilor care s-au înfruntat cu jandarmii, la Stoeneşti: „Sunt trist şi pentru că iată, după 12 ani de zile, încă nu se ştiu vinovaţii pentru morţii de aici. Nici măcar nu s-a început o anchetă preliminară pentru acest lucru. O rog pe doamna procuror general al României să demareze o astfel de anchetă. Oamenii politici sunt trecători, istoria însă rămâne”.


Preotul din comună a oficiat o slujbă în memoria celor morţi acum 12 ani. Ceremonia s-a desfăşurat la crucea de lângă pod şi la mormântul lui Constantin Harag. Minerul care a murit la Stoeneşti nu a mai fost luat de rude acasă şi a fost înmormântat de primăria din localitate. Bărbatul avea 49 de ani când a fost omorât în bătaie.

Oamenii din Stoeneşti, confundaţi de jandarmi cu minerii

Momentul înfruntării dintre forţele de ordine şi mineri nu a fost unul de trecut cu vederea nici pentru locuitorii comunei Stoeneşti. Unii dintre săteni au fost prinşi în evenimente, fiind chiar loviţi de jandarmi.

 

„Au venit jandarmii la mine în curte şi m-au luat la bătaie. Au zis că sunt miner. Am luat câteva bastoane pe spate şi în cap. M-au bătut şi pe mine şi pe tatăl meu. Trăgeau şi făceau în curte la mine. Am făcut plângere la poliţie şi nimic”, îşi aminteşte Chiriţă Constantin.


Oltenii din Stoeneşti chiar au încercat să-i ajute pe minerii care au fost prinşi în ambuscadă de forţele Ministerului de Interne.

 

„Pe la orele dimineţii, minerii au venit aici, la intersecţie, şi au oprit din cauză că era blocat podul. Era o tanchetă pusă lateral. O echipă de mascaţi, de jandarmi, a fost pusă în capătul podului şi alţii au venit din spatele minerilor. Au început jandarmii să tragă cu lacrimogene. După asta, minerii au fugit, care mai de care, prin curţile oamenilor sau prin poduri. Oamenii i-au adăpostit”, îşi aduce aminte unul dintre săteni.

„Am văzut minerii plângând şi strigând”

Printre oamenii care au fost martori la confruntarea din 18 februarie 1999 dintre minerii lui Cozma şi forţele de ordine s-a aflat şi actualul primar al comunei Stoeneşti, Paul Văle, pe atunci doar consilier local. El îşi aduce aminte de strigătele de durere ale ortacilor.

 

„Am fost în mijlocul evenimentelor în ’99. Dimineaţa, în jurul orei cinci, pe toate uliţele şi străzile din localitate se auzea un vuiet. La un moment dat, aveam impresia că armata a venit în aplicaţii cu tancurile, dar nu a fost aşa. Am ieşit şi am văzut minerii plângând şi strigând. Este dureros să ne aducem aminte ce a fost. Aş dori să nu se mai întâmple niciodată aşa ceva. Erau desculţi, erau dezbrăcaţi, erau fugiţi din maşini”, a spus Văle.

Marilena Niţu, alături de Cozma la Stoeneşti

Miron Cozma nu a venit singur la comemorarea mineriadei de la Stoeneşti. El a fost însoţit de proaspăta sa soţie, Marilena Niţu. Doamna Cozma nu a stat însă alături de soţ la depunerea coroanei la crucea de lângă podul peste Olt sau la slujba de la mormântul lui Constantin Harag. Marilena a preferat să aştepte în autoturismul cu care au venit.


Miron Cozma şi Marilena Niţu s-au căsătorit chiar la începutul lunii februarie, în Scheii Braşovului, într-un cadru restrâns, ascunşi chiar şi de ochii prietenilor. Cei doi au avut o relaţie pasională pe la jumătatea anilor ’90, până când Cozma a intrat în închisoare. Atunci, Marilena l-a părăsit şi s-a măritat cu un afacerist italian.