Modalități IEFTINE de a-ți face casa mai prietenoasă cu mediul înconjurător

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că poluarea, consumul iresponsabil de resurse precum și comoditatea oamenilor au adus planeta într-o stare îngrijorătoare. Încălzirea globală este o realitate care ne amenință în fiecare moment bunăstarea sau chiar viața. Din nefericire, unele lucruri pe care le facem în propria casă în fiecare zi, contribuie la degradarea planetei și la degradarea calității vieții noastre.

Dacă vrei să fii diferit și să arăți că îți pasă, iată câteva schimbări ce nu presupun un efort financiar prea mare și  care te vor ajuta să îți faci casa mai sustenabilă:

În sufragerie:

Pentru mulți, sufrageria este locul în care petrec cel mai mult timp atunci când sunt acasă. Cum poți să o faci mai sustenabilă? În primul rând, acordând atenție la modul în care consumi energia electrică. Prima schimbare ar trebui să o faci la sistemul de iluminat. Poți economisi un procent mare de energie dacă alegi becuri LED în loc de becuri convenționale. De asemenea, ar trebui să scoți din priză orice nu folosești, inclusiv televizorul sau alte dispozitive electronice. Dacă preferi, ai putea achiziționa prize sau prelungitoare cu întrerupător.

Iarna, poți salva până la 10% la încălzire dacă tragi pur și simplu perdelele și lași lumina soarelui să își facă treaba. Cheamă mai des prieteni în vizită iarna. Fiecare persoană poate genera echivalentul unui aparat de încălzire de 100 W. De asemenea, ajută să ai un animal de companie pe care să îl ții în brațe pentru a-ți oferi din căldura lui. Sună deplasat, dar 13% din oameni se folosesc de această metodă pentru a se încălzi. În plus, poți economisi până la 350 de lei anual dacă scazi temperatura termostatului cu doar 1 grad Celsius.

În bucătărie:
Sunt multe modalități de a avea grijă de mediu și de buzunarul tău în bucătărie. Pentru început, vrei să te asiguri că frigiderul este poziționat într-un loc umbros. Dacă este în bătaia soarelui, va lucra mai mult pentru a păstra temperatura necesară. Decide ce vrei din frigider înainte de a-l deschide. Simplul fapt că il deschizi aiurea, te poate costa între 100 și 200 de lei pe an. Pentru a asigura o ventilație bună lasă cel puțin 7,6 cm între frigider și perete. De asemenea, alege aparate care au clasa energetică A sau A urmat de cât mai multe steluțe.

Atât în baie, cât și în bucătărie, instalează instanturi de apă caldă. Aceste aparate consumă mai puțină energie decât o centrală sau un boiler pentru a încălzi apa. În plus, apa caldă va veni imediat, fără a fi nevoie să risipești apă așteptând să ajungă la temperatura dorită. Compostează tot ce poți și străduiește-te să nu produci prea mult gunoi.

În baie:

Atunci când te speli pe dinți, amintește-ți să închizi robinetul, mereu. Dacă acesta picură, repară-l sau cumpără unul nou. Scurgerile pot ajunge chiar la 182 litri pe săptămână. Cumpără un aerator cu limitator de debit. Tot legat de debitul de apă, și toaleta ar trebui să aibă un sistem de debit redus. Pierzi 30% din apa menajeră doar atunci când tragi apa. Nu în ultimul rând, ține fereastra deschisă și cumpără o plantă-paianjen pentru baie. Aceasta va filtra aerul, iar fereastra deschisă va preveni formarea mucegaiului și folosirea chimicalelor periculoase.

Iată doar câteva modalități foarte simple și ieftine de a-ți transforma locuința în una mai sustenabilă. Le-ai pus deja în aplicare?

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com