Multe oltence nu îşi monitorizează sarcina, nu se investighează şi se prezintă la medic doar ca să nască. Riscul este uriaş atât pentru făt, cât şi pentru femei

Medicii de pe cele două secţii de ginecologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina sunt puşi de foarte multe ori în situaţia de a asista la naştere gravide ce nu au fost investigate niciodată. Ginecologii slătineni atrag atenţia că lipsa monitorizării sarcinii şi a efectuării analizelor uzuale la gravide poate avea consecinţe grave atât asupra femeilor, dar şi asupra fătului.

Ginecologii slătinenii întâlnesc frecvent gravide ce nu sunt investigate. Acestea se prezintă la spital în travaliu, gata să nască.

Şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Adela Manta, a declarat că există risc atât pentru gravidă, cât şi pentru făt.

„Implicaţiile sunt din punct de vedere al stresului doctorului, dar şi al riscului pentru mamă şi copil. Gravida vine neinvestigată, faci ce poţi în sala de naşteri. Statusul la gravidă este foarte instabil. Oamenii vin şi spun că femeia s-a simţit bine, dar nu ştiau că are hipertensiune. Mai sunt situaţii în care gravidele nu ştiu nici măcar ce grupă de sânge au, ce RH au. Sau dacă are o infecţie cu transmitere la făt, riscul este mare”,
a spus Manta.

Ginecologul slătinean a mai precizat că nu există o colaborare între medicii specialişti şi cei de familie.

„Reţeaua de bază, reţeaua primară, este uşor ineficientă. Exista şi un sistem de subordonare între medicul specialist şi medicul de familie. Acum, comunicarea între noi şi medicul de familie este minoră. Ei nu ştiu exact câte gravide au în teritoriu. Înainte de Revoluţie, femeile care lucrau erau supravegheate de dispensarul de la fabrică. Reţeau de bază, primară, este ineficientă, iar comunicarea nu există”, a adăugat Manta.

Sardan: „Femeile nu vin să se investigheze din cauza lipsei de educaţie”


Ginecologul Mircea Sardan a precizat că multe oltence nu vin să se investigheze şi să le fie monitorizată sarcina din cauza lipsei de educaţie. 

„Unele femei nu vin să se investigheze din cauza educaţiei, altele din neglijenţă. Există risc şi pentru mamă şi pentru făt. O femeie neinvestigată are risc, te trezeşti cu ea că vine în sala de naştere şi nu ştie dacă e purtătoare de HIV sau daca are hepatită. Este important şi pentru mine ca medic şi pentru asistente. În funcţie de investigaţii, noi ştim cum se termină naşterea. Dacă are HIV, femeia trebuie să nască prin cezariană, considerându-se că riscul de transmitere la făt este mult mai mic”, a spus Sardan.