Munca la negru ia amploare în construcţii. 11 muncitori, depistaţi fără contract

Pe lângă faptul că lucrează în condiţii grele, fiind expuşi pericolului căderii de la înălţime, muncitorilor din construcţii, de multe ori, nu le sunt încheiate nici contracte de muncă. ITM Olt a depistat, doar în luna mai, patru societăţi de construcţii care aveau la lucru muncitori fără forme legale.

Practică veche, munca la negru nu poate fi stopată, chiar dacă amenzile sunt substanţiale. ITM Olt vizează pe cât posibil diminuarea acestui fenoment. În luna mai au fost depistate şapte societăţi care aveau la lucru persoane fără a le încheia contracte de muncă, patru dintre acestea fiind în domeniul construcţiilor.

O societate din Osica de Jos a fost prinsă cu patru persoane care munceau ilegal. O altă firmă din Craiova, ce desfăşoară lucrări pe raza judeţului, avea la lucru două astfel de persoane, iar o societate din Piteşti a fost la un pas de dosar penal, după ce a fost depistată tot cu patru muncitori care nu aveau forme legale de muncă. De asemenea, în urma controalelor inspectorilor ITM, o societate de construcţii din Slatina a fost depistată că avea o persoană care muncea fără contract. Societăţile au fost amendate cu amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare persoană care nu avea contract.

Florărie şi restaurant, amendate tot pentru munca la negru

De controalele inspectorilor ITM nu au scăpat nici societăţile din domeniul alimentaţiei publice. Un patron de restaurant din Slatina a fost, de asemenea, amendat pentru munca la negru. Mai mult, o florărie din oraş a fost depistată cu o persoană aflată la lucru, fără a i se încheia contract de muncă.

Controalele inspectorilor ITM au mai scos la iveală şi alte abateri ale angajatorilor, printre care neacordarea echipamentului de protecţie, evaluarea riscurilor pentru accidentări şi boli profesionale şi netransmiterea contractelor individuale de muncă şi a modificărilor acestora în revisal, la teremenele prevăzute de lege.