Munţi de resturi vegetale, la Izbiceni. Primăria vrea să acceseze un proiect pentru a cumpăra o instalaţie care să transforme masa vegetală în energie electrică

Şase sute de hectare cu solarii sunt în comuna Izbiceni. Legumicultorii din comuna olteană îşi curăţă terenurile, în această perioadă. Aşa se face că la marginea localităţii s-au strâns munţi imenşi cu resturi vegetale. Primarul de la Izbiceni, Marian Gulie, a precizat că vrea să demareze un proiect în valoare de un milion de euro, prin care să achiziţioneze o instalaţie prin care să fie prelucrată masa vegetală şi să o transforme în energie electrică şi căldură.

99 la sută din locuitorii comunei Izbiceni se ocupă cu legumicultura. Mii de tone de roşii sunt produse anual aici, tomatele ajungând în toată ţara. În această perioadă, legumicultorii oltenii îşi curăţă solariile, resturile vegetale fiind strânse pe o platformă, la marginea localităţii.   

Primarul de la Izbiceni, Marian Gulie, a precizat că vrea să iniţieze un proiect cu fonduri europene, pentru ca masa vegetală să fie transformată în energie electrică şi căldură.

„Iniţiem un proiect pentru valorificarea resturilor vegetale, am făcut un prim pas. Am vorbit cu un consultant, ei au venit spre mine, este meritul lor. Mi-a plăcut foarte mult ideea şi o să dau curs acestui proiect. Vrem să transformăm resturile vegetale, care înseamnă mii de tone în fiecare an, şi nu exagerez când spun asta, în curent electric şi în căldură. Există o instalaţie pentru acest lucru, este românească, se face la Braşov. Ne-am şi interesat, tehnologia este prin piroliză. Proiectul are o valoare de un milion de euro, din care 98 la sută sunt fonduri europene, iar doi la sută cofinanţare. Absolut toţi legumicultorii aduc resturile vegetale pe platforma de la maginea localităţii”, a spus primarul din Izbiceni.