Muzeul Romanaţiului, din Caracal, va fi reabilitat cu fonduri europene. 6 milioane de lei, valoarea proiectului

Proiectul „Restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Muzeului Romanaţiului, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local”, depus de Primăria Caracal la ADR Sud-Vest Oltenia a primit finanţare. Autorităţile locale au semnat contractul în valoare de 6 milioane de lei.

După desemnarea câştigătorului licitaţiei, în cel mult 24 de luni, clădirea Muzeului Romanaţiului îşi va recăpăta strălucirea de alătădată.

Înfiinţat în anul 1949, muzeul a avut cu scopul de a salva valorile istorice descoperite în zonă. Inițial a avut trei colecții, care ulterior s-au îmbogățit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice (Slăveni, Romula, Fărcășele) sau din donații și achiziții.

„În cel mai scurt timp va începe procedura de licitaţie, cu înaintarea documentaţiei pe SEAP, a caietului de sarcini, după care licitaţia şi demararea lucrărilor de reabilitare. Constructorul va avea termen de execuţie 24 de luni. Clădirea este monument istoric, de aceea şi valoarea proiectului este una însemnată, 5.926.625 de lei”,
a declarat Octavian Stănescu, viceprimarul municipiului Caracal.

De două săptămâni, autorităţile au început mutarea pieselor din muzeu într-o altă locaţie, din strada Carpaţi.

„O parte din piese vor fi conservate, dar cele mai multe vor fi expuse pentru a putea fi vizitate. Nu le vom putea expune pe toate pentru că această clădire în care sunt mutate este mai mică”,
a mai spus viceprimarul din Caracal.

Piese care ne amintesc de civilizații care au trăit cu multă vreme în urmă în Oltenia sunt reunite în Muzeul Romanațiului. Ideea înfiinţării acestuia a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când vestigiile romane de la Romula au intrat în atenţia unor arheologi.