Potrivit datelor transmise de DSVSA Olt, au fost efectuate 667 de controale, din care 160 de verificări au vizat unităţile autorizate, respectiv abatoare, unităţi de produse din carne, centre de ambalare ouă, depozite frigorifice, pieţe agroalimentare. Alte 517 au fost realizate în unităţi înregistrate sanitar-veterinar, adică restaurante, braserii, fast-food-uri, pizzerii, laboratoare de cofetărie şi patiserie, puncte mobile, supermarket-uri, magazine alimentare, magazine de desfacere a peştelui, carmangerii şi măcelării.
Specialiştii olteni au depistat nereguli de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în unităţi înregistrate sanitar veterinar, respectiv: condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție şi de comercializare, lipsă monitorizare temperatură pentru spaţiile cu regim termic controlat, dosare medicale ale angajaţilor cu termen depăşit, manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea programului de autocontrol, lipsa trasabilitate şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi nerespectarea criteriilor de compatibilitate.
Mai multe unităţi au fost amendate, iar 315 kilograme de peşte au fost retrase de la consum.
„Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 24 avertismente şi patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 25.600 de lei (o unitate de prelucrare fructe uscate, o carmangerie, un magazin alimentar şi un fast-food).
În acţiunile comune de control, desfăşurate în această perioadă împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, au fost depistate două persoane fizice care transportau peşte în vederea valorificării, fără a deţine documente legale şi fără mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar. Având în vedere acest fapt, cantitatea de 317,5 kilograme peşte a fost confiscată şi dirijată către o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.