Neurologii slătineni cer implementarea protocolului cu Ambulanţa Olt, pentru tromboliză. Care sunt primele semne ale unui accident vascular

Aparţinătorii oltenilor care suferă un accident vascular trebuie să sune imediat la ambulanţă. Neurologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina vor putea iniţia tromboliza, doar dacă pacientul ajunge în fereastra terapeutică de patru ore şi jumătate. Medicii slătineni spun că pacienţii şi aparţintorii trebuie să fie oneşti şi să spună exact când au sesizat primele simptome. Totodată, aceştia îşi doresc cât mai repede implementarea protocolului pentru tromboliză cu Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt, pentru activarea unor coduri care să permită acţionarea la timp şi salvarea pacientului.

Neurologul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Mugurel Coteanu, spune că testul ce trebuie să fie făcut unui pacient suspectat că a suferit un accident vascular este cât se poate de simplu.

„Dacă nu vine în fereastra terapeutică de patru ore jumătate, nu avem cum să-i facem tromboliza. Oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru, să spună exact când au avut primele semne. Bolnavii care suferă un accident vascular pot fi testaţi astfel: sunt puşi să-şi arate dinţii asimetric, să ridice amândouă mâinile în sus şi să vorbească. Dacă nu poate face aceste lucruri, trebuie să ajungă la timp la spital, pentru că a suferit un accident vascular”, a spus medicul slătinean.

Neurologii de la Spitalul Slatina îşi doresc să fie semnat cât mai repede un protocol cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt, pentru ca la unitatea medicală să fie pregătite lucrurile încă de la preluarea pacientului. Astfel nu se mai pierde timp.

„În mod normal, traseul unui pacient cu accident vascular trebuie să fie următorul: familia sună la ambulanţă, care întreabă de aceste semne. Este mai complicat ca soţia să pună pacientul în maşină şi să vină cu el la spital. Trebuie să fie anunţată ambulanţa, pentru că procedura merge mult mai repede. Cei de pe ambulanţă pot să declanşeze codul de tromboliză, să fie anunţaţi medicii de la UPU. Apoi să fie anunţaţi radiologul şi neurologul. La primul caz la care am făcut tromboliză s-a întâmplat să fiu la UPU. Că dacă eram pe secţie şi avem probleme, mai pierdeam timp. Aceasta este ideea cu notificarea, ca să ştim că avem un posibil bolnav căruia îi pute face tromboliză. Avem nevoie de un protocol cu Ambulanţa care să fie implementat. Totodată, ambulanţa trebuie să fie trimisă cu prioritate când avem un cod de tromboliză. Chiar dacă pacientul nu este pe moarte, dacă îşi mişcă mâna şi piciorul, el trebuie să primească ambulanţă cu prioritate, pentru că poate ajunge paralizat complet până vine la noi”, a adăugat medicul Mugurel Coteanu.

Pe 26 iulie, medicii de la Spitalul Slatina au reuşit să facă prima tromboliză. Un bărbat de 71 de ani din Scorniceşti a fost salvat în urma acestei proceduri. Pacientul nu a rămas cu sechele şi a fost externat în câteva zile.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge. Programul de tromboliză a fost extins de Minsiterul Sănătăţii anul trecut.