Nicio succesiune nu a fost dezbătută gratuit, în judeţ. De ce nu îşi iau oltenii certificatele de moştenitor gratuit

Oltenii din localităţile judeţului unde au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi care au primit extrasele de carte funciară pot beneficia gratuit de certificatele de moştenitor. În practică au apărut probleme, iar la nivelul judeţului nu a fost dezbătută gratuit nicio succesiune.

Proprietarii de imobile din localităţile judeţului care au intrat în posesia extraselor de carte funciară pot solicita notarilor dezbaterea succesiunilor, această etapă fiind una gratuită, OCPI suportând taxa de succesiune, în baza unui protocol cu notarii publici.

Niciun astfel de certificat de moştenitor nu a fost obţinut gratuit la nivelul judeţului, pentru că au apărut tot felul de probleme.

Specialiştii OCPI Olt au solicitat primăriilor din Olt completarea Anexei 24, în care sunt solicitate mai multe detalii despre defunct. Nicio primărie nu a returnat OCPI Olt acest document completat.

În lipsa acestui act, notarii nu pot dezbate gratuit succesiunile.

„Am făcut toate demersurile către primării, însă de la niciuna nu ni s-a întors Anexa 24. Această anexă trebuie să fie completată de către primărie, iar în document sunt informaţii de care notarii au nevoie, precum: identificarea tuturor moştenitorilor, domiciliile acestora ca să poată fi citaţi”,
spun surse din cadrul OCPI Olt.

Proprietarii pot face succesiunile gratuit doar pentru imobilele intabulate în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Dacă omul mai deţine şi alte suprafeţe de teren sau o casă, pentru care nu a fost făcut cadastru sistematic, acesta trebuie să plătească taxa de succesiune pentru aceste imobile.

Primăriile ar trebui să aibă personal care să identifice toţi moştenitorii defunctului, să le afle adresele, urmând ca notarii să-i citeze pentru dezbaterea succesiunii. Dacă documentaţia este incompletă, notarii nu pot face succesiunea.
 
Oltenii au la dispoziţie trei ani de la comunicarea cărţilor funciare pentru dezbaterea gratuită a succesiunilor.