Noaptea Muzeelor, în Olt. Zeci de slătineni au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică, la Muzeul Judeţean

Zeci de persoane au trecut pragul Muzeului Judeţean Olt, din Slatina, în Noaptea Muzeelor, evenimentul din noaptea de sâmbătă spre duminică fiind dedicat pictorului Ion Popescu-Negreni, care a donat mai multe tablouri muzeului şi care dă numele Secţiei de Arte Plastice.

Directorul Muzeului, Laurenţiu Guţică, a explicat că evenimentul a presupus marcarea a trei evenimente: împlinirea a130 de ani de la construirea actualului sediu al instituţiei, Palatul Administrativ, a 110 ani de la naşterea lui Ion Popescu-Negreni şi a 65 de ani de la înfiinţarea primului muzeu, în Slatina.


Zeci de slătineni au trecut pragul Muzeului Judeţean, în noaptea de sâmbătă spre duminică.


„Ne-am propus ca, în această seară, să deschidem o parte din muzeu către dumneavoastră. Este un muzeu viu, un muzeu dinamic, un muzeu al sufletului, pe care generaţii de muzeografi s-au străduit să vi-l etaleze. Oamenii muzeului merită respect. Patrimoniul muzeului merită respect. Dumnezeu a orânduit lucrurile şi a făcut ca în această seară să celebrăm trei evenimente importante: sunt 130 de ani de când a fost construită această clădire, 110 ani de la naşterea lui Ion Popescu-Negreni şi, nu în ultimul rând, sunt 65 de ani de când a fost înfiinţat primul muzeu în oraşul Slatina. Ne-am întâlnit să circumscriem aceste evenimente, Nopţii Muzeelor, un eveniment cultural unic în spaţiul cultural european, care ne defineşte pe noi, cei ce lucrăm în această instituţie pe care o considerăm o ambasadă a stilului. Vreau să mulţumesc echipei de la Muzeul Judeţean Olt care a gândit redeschiderea Secţiei de Arte Plastice «Ion Popescu-Negreni»”, a explicat Guţică.


Noaptea Muzeelor a început devreme, la Slatina. De la ora 17.00, în Holul de Onoare al Muzeului Judeţean Olt a avut loc redeschiderea Expoziţiei Permanente de Artă Contemporană Românească „Ion Popescu-Negreni”, pentru ca de la ora 18.00, în sala de festivităţi a muzeului, să fie lansat albumul de artă „Ion Popescu-Negreni - Desene permise”, ediţie apărută sub coordonarea lui Iulian Ghiţă, nepotul pictorului, şi a colecţionarului de artă Vasile Petrovici.


„Eu cred că, de undeva de sus, unchiul meu ne vede pe toţi aici. Cea mai mare bucurie a lui era să fie expus, să-şi vadă lucrările, să şi le admire şi să se bucure de ele. Restul, pentru el, era viaţa, perioada neagră pe care a trăit-o, ce se rezumă la albumul lansat astăzi, dar şi faptul că a avut foarte mulţi nepoţi, care i-au urmat vocaţia. Şi eu am avut un pic de talent, dar am luat-o pe partea tehnică, dar îmi pare rău că nu m-am ţinut de lucrări. Nu se poate ca un artist să fie recunoscut altfel decât prin expoziţii, prin albume, prin cărţile pe care le voi scoate de acum încolo. Am un plan pentru un viitor apropiat sau mai îndepărtat ca să îl menţin viu în atenţia artiştilor şi colecţionarilor de artă”, a explicat Iulian Ghiţă, nepotul lui Ion Popescu-Negreni.


Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid liber porţile, simultan, până târziu în noapte. Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfăşurat în anul 1997, în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituţiilor organizatoare, precum şi numărul de vizitatori. Din 2005, evenimentul s-a extins în toată Europa, fiind organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor) drept Ziua Internaţională a Muzeelor.