Numărul avorturilor spontane a crescut în rândul oltencelor. Ginecologii slătineni vorbesc despre cauze

Tot mai multe oltence au probleme pe parcursul sarcinii. Grav este că zeci de femei nu reuşesc să ducă sarcina la termen şi fac avorturi spontane. Ginecologii slătineni spun că, în funcţie de momentul pierderii sarcinii, cauzele diferă.

Şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Adela Manta, a precizat că multe avorturi se produc în lunile a doua şi a treia, cauzele fiind multiple.

„Vorbim de factori genetici atunci când avortul se produce în primele şase săptămâni. Cele mai multe avorturi se produc în lunile a doua şi a treia, iar cauzele sunt hormonale. Totodată, pot apărea hematoame determinate de defecte de coagulare, mai sunt şi cauze infecţioase. Acestea pot fi prevenite prin prezenţa la medic înainte de concepţie, pentru diferite teste şi evaluări”, a spus Manta.

Când sarcina este pierdută în lună mare, medicii vorbesc despre alte cauze, fie o patologie asociată a mamei, fie malformaţii fetale grave.

Ginecologul Adela Manta a declarat că multe probleme pot să apară pe parcursul unei sarcini şi pentru că emanciparea femeii a venit la pachet cu preocuparea ei pentru carieră şi plasarea concepţiei unui copil pe locul secund, de multe ori după 30-35 de ani.  

„Înregistrăm mai multe avorturi în ultima perioadă, dar şi pentru că multe femei nu au o educaţie privind prevenţia. Totodată, femeia emancipată vrea carieră în primul rând, are mai multă înţelepciune şi ştie că un copil presupune o mare răspundere. Refuză să le facă pe toate odată. Atunci când femeile aleg să facă copii după 30 de ani, apare şi patologia asociată. Gravida face fibrom, hipertensiune şi creşte riscul bolilor genetice”,
a adăugat Manta.