Numărul oltenilor diagnosticaţi cu cancer de laringe, în creştere. Medic ORL-ist: „Când constată modificarea vocii, să se prezinte la doctor”

Medicii de pe Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au constatat creşterea numărului de cazuri de cancer de laringe. ORL-iştii slătineni spun că oltenii trebuie să se prezinte la un consult de specialitate atunci când constată că vocea li s-a modificat. Dacă pacientul descoperă boala în fază incipientă şi se intervine chirurgical, speranţa de viaţă este ridicată.

Tot mai mulţi pacienţi din judeţ sunt diagnosticaţi de medicii de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu cancer de laringe.

Medicul ORL, Diana Ciobîrcă, spune că tot mai mulţi pacienţi vin în stadii avansate de boală, atunci nu mai pot respira.

„Avem mulţi pacienţi diagnosticaţi cu cancer de laringe, numărul este în creştere. Pacienţii vin în stadii avansate de boală, pentru că nu au nicio cultură medicală. Cei care sunt diagnosticaţi cu această boală consumă alcool în exces, pentru că alcoolul şi tutunul sunt factori de risc. Vin în stadii avansate ,când nu mai pot să respire. Cei mai mulţi vin cu dispnee şi trebuie făcută traheotomie de urgenţă, ca să nu se sufoce”, a spus Diana Ciobîrcă. 

Medicul de la Spitalul Slatina le recomandă oltenilor ca atunci când constată că vocea li se modifică să se prezinte la un control medical de specialitate.

„În primul rând, la cancerul de laringe se constată modificarea vocii, acesta este primul semn, iar pacienţii trebuie să se prezinte la un consult de specialitate. Dacă vine în stadiu incipient şi este operat, pacientul trăieşte mult după operaţie, dar îi este scos laringele. Pacienţii care suferă astfel de intervenţii trebuie să fie reeducaţi fonic. Omul este şocat la început că rămâne fără voce. Există medici foniatri care fac recuperare şi îi ajută pe pacienţi să vorbească. Repet, atunci când constată modificarea vocii, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie şi să ia o trimitere, apoi să se prezinte pentru o consultaţie la cabinetul ORL din policlinică. Toţi avem program în Ambulatoriu, iar la o simplă examinare se vede dacă laringele este afectat sau nu”,
a adăugat medicul Diana Ciobîrcă.