Numărul oltenilor fără un loc de muncă care plătesc lunar la fondul de pensii a crescut, faţă de ultimii ani

Nu au un loc de muncă, dar cotizează la fondul de pensii. Este cazul a sute de olteni care mai au puţin până la pensie, dar nu au vechimea necesară în muncă pentru a se pensiona.

Numărul contractelor de asigurare încheiate de oltenii care doresc să aibă parte de o pensie, când vor împlini vârsta corespunzătoare, este în creştere faţă de ultimii ani. Astfel, potrivit directorului executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, Iulian Smarandache, dacă la începutul anului 2014, în evidenţa instituţiei erau înregistrate 1.037 de persoane asigurate facultativ în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare, în 2015 nu mai puţin de 1.046 de olteni cotizau la fondul de pensii, în 2016 numărul acestora era de 1.029, în prezent numărul persoanelor asigurate a ajuns la 1.149.

Printre cei peste o mie de cotizanţi sunt şi persoane care înregistrează venituri salariale, dar care doresc să beneficieze de o pensie mai mare. Cota contribuţiei lunare minime în cazul încheierii unui contract de asigurări sociale a rămas neschimbată faţă de anul trecut, fiind în prezent de 247 de lei, cel puţin până la adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

În 2015, cota contribuţiei de asigurări sociale a fost de 222 de lei, faţă de 252, cât era în 2014.

Contribuţia se poate plăti şi anticipat pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. Contractul de asigurări sociale este forma facultativă de asigurare în sistemul public de pensii reglementată de Legea numărul 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice. În conformitate cu prevederile articolului 36 din legea numărul 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.