Agricultură

2018-01-15, 16:46:32

O comisie va analiza efectivul de Mangaliţa din judeţ. „Trebuie să vadă dacă porcii se încadrează în standardele rasei”

Hotărârea privind Programul de sprijin pentru crescătorii de porci a fost aprobat, săptămâna trecută. După ce specialiştii DAJ Olt au numărat porcii din rasa Mangaliţa din judeţ, existenţi în judeţul Olt, o comisie îi va analiza ca să vadă dacă aceştia se încadrează în standardele rasei, în vederea furnizării de purcei fermierilor care doresc să se înscrie în Program.

Directorul DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că, în această perioadă, sunt identificaţi eventualii furnizori de purcei. Totodată, cei 142 de porci din rasa Mangaliţa identificaţi la fermierii olteni urmează să fie experizaţi de către o comisie din care vor face parte specialişti ai Agenţiei Naţionale de Zootehnie (ANZ), DAJ Olt şi DSVSA Olt.
 
„Aşteptăm ca hotărârea să se publice în Monitorul Oficial. Noi ne-am apucat să ne facem registrele, să identificăm furnizorii de purcei. Avem 142 de porci în judeţ, numai că o comisie de la ANZ trebuie să vadă dacă purceii se încadrează în standardele rasei. Oamenii nu au certificate de origine, pentru că atunci când au cumpărat un porc Mangaliţa, nu i-a dat şi certificat. S-a stabilit la nivelul Ministerului Agriculturii că se va forma pentru fiecare judeţ o comisie din reprezentanţii ANZ, DAJ Olt şi DSVSA Olt. Comisia va merge la fiecare crescător. De joi pleacă această comsiei să vadă dacă porcii din judeţ se încadrează în standardele rasei. Dacă se încadrează, porcii vor fi înscrişi în Registrul Genealogic al Rasei şi atunci ştim cu siguranţă că e Mangaliţa. Totodată, ştim pe ce efective ne bazăm”, a spus Anuţa.

Acesta a spus că până joi trebuie să fie identificaţi toţi porcii din rasa Mangaliţa de la nivelul judeţului.

„Mai avem şi acum comisiile din judeţ ca să depistăm şi alţi porci din rase autohtone. Avem termen până miercuri să stabilim tot efectivul de purcei din aceste rase, pentru că fermierii, crescătorii sunt foarte interesaţi de Program. Au venit deja la DAJ Olt 30-40 de persoane ca să se interseze de Program”, a adăugat Anuţa.


Comentarii

Redacţia

2018-01-15 16:46:32

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...