Comunitate

2019-04-16, 12:12:57

O mare companie petrolieră şi-a amplasat 20 de sonde în zona Icoana-Bărăşti. Terenurile unde se forează, scoase din circuitul agricol cu avizul DAJ Olt

Specialiştii OSPA Olt au întocmit, în acest an, mai multe rapoarte privind clasa de calitate a unor terenuri din zona Icoana-Bărăşti, unde o mare companie petrolieră amplasează sonde. În baza acestor clase de calitate, Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Olt avizează scoaterea terenurilor din circuitul agricol. Doar în acest an, 20 de sonde au fost amplasate în această zonă, pentru montarea echipamentului de extracţie fiind nevoie, iniţial, chiar şi de 3.000 de metri pătraţi.

Pentru amplasarea echipamentelor pentru extracţia petrolului, societatea solicită scoaterea a 2.000-3.000 de metri pătraţi, suprafaţa fiind redusă apoi la doar 300-400 de metri pătraţi, fix locul unde este montată sonda.

Directorul Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Olt, Constantin Rotea, a precizat că pentru scoaterea acestei suprafeţe din circuitul agricol este nevoie de clasa de calitate. 

„Au fost şi ani mai slabi în care nu s-a forat, însă în 2019 avem foarte multe solicitări privind stabilirea clasei de calitatea a unor terenuri pe care sunt amplasate sonde, acestea urmând să fie scoase din circuitul agricol. 20 de sonde sunt amplasate în zona Icoana-Bărăşti. Ei fac o scoatere temporară din circuit, pe o suprafaţă mai mare, când au şantierul în lucru. Scot undeva la 2.000 - 3.000 de metri pătraţi, apoi restrâng zona şi vin cu reintroducere în circuitul agricol. Rămân 300-400 de metri pătraţi scoşi definitiv din circuitul agricol, doar unde este amplasată sonda. Au nevoie de clasa de calitate de la noi, ca să obţină scoaterea din circuitul agricol. Decizia definitivă de scoatere o dă Direcţia Agricolă Olt pentru suprafeţele care sunt sub un hectar. Pentru terenurile de peste un hectar, avizile sunt date de Ministerul Agriculturii”, a spus Rotea.

Terenurile sunt încadrate în cinci clase de calitate, cele mai fertile având prima clasă. Majoritatea terenurilor din judeţ, dar şi din ţară, au clasa de calitate doi.

Comentarii

Redacţia

2019-04-16 12:12:57

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...