Sănătate

2017-10-12, 16:57:05

O slătineancă de 32 de ani, operată laparoscopic de o echipă de ginecologi slătineni. Intervenţia, coordonată de un medic italian şi unul de la Craiova

Sub directa coordonare a medicului italian Fabio Sanguineti, de la Spitalul Niguarda din Milano, şi a doctorului Liviu Vasile, de la Spitalului Universitar Craiova, o echipă de ginecologi slătineni a efectuat, joi, o intervenţie laparoscopică. Unei slătinence de 32 de ani i-au fost extirpate două chisturi de pe ovare, iar intervenţia minim invazivă îi va da posibilitatea tinerei să conceapă un copil. Ginecologii slătineni vor să crească numărul intervenţiilor laparoscop şi se perfecţionează continuu, pentru ca siguranţa pacientelor să nu fie pusă în dificultate.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina nu pierd nicio ocazie pentru a diversifica serviciile medicale oferite pacienţilor. Astfel, o echipă de ginecologi slătineni a efectuat joi o intervenţie laparoscop sub directa coordonate a ginecologul oncolog Fabio Sanguineti, de la Spitalul Niguarda din Milano, şi a medicului de la unitatea medicală din Craiova, Liviu Vasile.

Medicul Fabio Sanguineti a precizat că intervenţia a fost realizată în totalitate de ginecologii slătineni, care pot efectua autonom astfel de operaţii.
 
„Intervenţia a fost făcută în totalitatea de către colegii din Slatina. Echipa formată din doctorii Adela Manta, Daniela Ilie, Ion Eremia, Niculina Ilea şi Karina Bighea este autonomă. Este rodul unei munci ce a fost realizată în ultimul an, care le permite astăzi să efectueze operaţii laparosocpice în perfectă autonomie. Trebuie să mulţumim şi echipei de medici care se ocupă de acest proiect, dar şi echipei de la Pirelli, cei care permit ca în fiecare an să fiu prezent şi să realizez acest schimb de experienţă”,
a spus Sanguineti.

Acesta a precizat că slătineanca va putea să aibă o sarcină, în urma acestei intervenţii. Totodată, medicul italian spune că numărul intervenţiilor de acest gen va creşte la nivelul SJU Slatina.

„Era o pacientă foarte tânără, care îşi dorea să aibă o sarcină şi care avea ambele ovare cu probleme. După această intervenţie şi a tratamentelor pe care le va urma, această tânără va putea să aibă copii. Este important că această intervenţie este minim invazivă, fără cicatrici vizibile, cu durere mult mai mică pentru pacientă, dar şi cu o recuperarea care va fi mult mai rapidă. Numărul intervenţiilor laparoscopice va creşte cu siguranţă în Slatina, este un gen de operaţie care necesită timp şi experienţă. Acesta este viitorul. Tehnica permite în acest moment realizarea intervenţiilor laparoscopice la Slatina”,
a adăugat Sanguineti.

15 intervenţii laparoscop făcute în ultimii doi ani


Cele două secţii de ginecologie dispun de un laparoscop de ultimă geenraţie, achizţionat de CJ Olt în urmă cu aprope doi ani. În tot acest timp, cei patru ginecologi slătineni care au competenţe pentru a folosi acest dispozitiv au făcut doar 15 intervenţii, toate fiind atent monitorizate de doctorul Liviu Vasile, slătinean de loc, care profesează la Spitalul Universitar Craiova.   

Venit să dea o mână de ajutor colegilor de la Slatina, medicul Liviu Vasile a precizat că participă cu drag la toate intervenţiile la care este chemat.

„Am o colaborare destul de îndelungată cu Spitalul Slatina, sunt slătinean, liceul l-am făcut aici, iar studiile universitare la Craiova. Îi ştiu pe toţi colegii din Slatina şi pot spune că ei pot face cu succes intervenţii laparoscop. Practic, se pot face aceleaşi tipuri de intervenţii şi la Craiova şi la Slatina”, a spus medicul Liviu Vasile, al cărui contract de colaborare cu SJU Slatina este reînnoit din şase în şase luni.

Comentarii

Redacţia

2017-10-12 16:57:05

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...