Oamenii de afaceri cu datorii pot pierde şi bunurile deţinute pe persoană fizică. Cornel Vlădescu: „Se aleg şi cu cazier fiscal şi nu îşi mai pot face altă firmă”

Fiscul oltean poate să extindă debitele societăţilor şi pe persoană fizică. Astfel, un om de afaceri poate să rămână fără apartamentul pe care îl deţine cu soţia, dacă are datorii la Fisc. În urma unui partaj forţat, Fiscul oltean poate să scoată la licitaţie cota parte din apartament. Totodată, oltenii care nu îşi plătesc dările la stat se pot alege cu cazier fiscal şi nu îşi mai pot face niciodată firme.

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt, Cornel Vlădescu, a precizat că tot mai des debitele de pe societăţi sunt extinse asupra persoanelor fizice.

„Noi extindem debitele şi asupra persoanei fizice. El are o datorie pe firmă şi, în cazul în care noi constatăm că nu se plăteşte cu rea credinţă, atunci îl putem executa şi pe persoană fizică. De exemplu, dacă are datorii pe firmă şi deţine şi un apartament cu soţia, Fiscul poate exectua silit cota parte a debitorului. Prima dată se trece debitul printr-o decizie privind atragerea răspunderii de pe persoană juridică pe persoană fizică şi apoi începe procedura de executare silită. Sunt anumite etape. S-au înmulţit astfel de cazuri, cine nu plăteşte pe o societate comercială, clar îi trecem debitul pe persoană fizică. Acesta este pericolul mare, care a dus ulterior la creşterea conformării voluntare. Oamenii de afaceri se tem să nu fie executaţi pe persoană fizică, unde deţin mai multe bunuri. Acum zece ani, dacă debitele erau pe societate, aceasta se închidea, se radia. Acum, înainte de radiere, trebuie să trecem debitele pe persoană fizică”, a spus Vlădescu.

Debitorii se vor alege şi cu un cazier fiscal, care înseamnă că nu vor mai putea să-şi facă o altă firmă.

„Totodată, se aleg şi cu un cazier fiscal şi nu îşi mai pot face altă firmă, este o tinichea de coadă. Nu mai poţi să înfiinţezi altă firmă atâta timp cât ai cazier fiscal la Fisc. Trecerea debitelor pe persoană fizică implică şi o decizie de angajare a răspunderii care se înscrie în cazierul fiscal. Baza de date este comună şi este accesibilă şi Registrului comerţului, băncilor şi altor instituţii. Neplata obligaţiilor fiscale le poate crea prejudicii şi ca persoane fizice administratorilor, nu şi asociaţilor. Dacă se constată şi că asociaţii au fapte care au dus la insolvabilitatea firmei şi în cazul lor se pot face executări silite, dar doar dacă avem dovezi certe. În cele mai multe cazuri, administratorii sunt cei care răspund”, a adăugat Cornel Vlădescu.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Fiscului oltean, de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 114 decizii de trecere a răspunderii de pe persoană juridică pe persoană fizică. Dintre acestea, cele mai multe, adică 78 de decizii, sunt din Slatina.