FOTO. Obiectivul Agrosel: gustul legumelor de altădată, readus pe mesele românilor. Fermierii din Urzica, convinşi să planteze seminţe româneşti

Compania Agrosel şi-a început periplul prin judeţ la Urzica, unde au fost prezentaţi hibrizi de legume. La Căminul cultural din localitatea olteană, în faţa legumicultorilor locali, reprezentanţii Agrosel şi-au prezentat seminţele create special pentru a readuce pe mesele românilor culoare, aromele şi gustul de altădată. Astfel, fermierii au acum la dispoziţie o alternativă românească, seminţe româneşti la preţuri accesibile.

Pentru că judeţul Olt conduce detaşat în topul fermierilor care au accesat  Programul Tomata, reprezentanţii Agrosel, singura companie românească cu capital sută la sută privat, au avut o întâlnire cu membrii Cooperativei Agricole din Urzica. Discuţiile au avut loc la Căminul cultural din localitate, mai mulţi fermieri din zonă răspunzând invitaţiei. 

Coordonatorul ştiinţific al Agrosel, doctor inginer Ştefan Nanu, le-a prezentat pe larg legumicultorilor olteni hibrizii produşi de compania românească. Acesta a spus că va încerca să ajungă în cât mai multe zone ale judeţului unde se cultivă legume, tomate în special. Compania le propune fermierilor seminţe special create pentru solul şi clima din ţară, oferind practic cultivatorilor seminţe româneşti pentru legume sută la sută autentice.

„Am început acest sezon de prezentări de iarnă cu Urzica, cu judeţul Olt, pentru că Oltul este pe primul loc la accesarea Progrmului Tomata. În perioada următoare noi vom încerca să ajungem în cât mai multe zone unde se cultivă tomate. Pe piaţa din România sunt multe firme care comercializează seminţe de legume. Puţine sunt însă cele care se ocupă de menţinerea soiurilor româneşti, dar şi de crearea unora noi, care să fie adaptate la condiţiile de climă şi sol din România. Să fie adaptate la tehnologia de cultură din ţară, să fie pe gustul consumatorului român. Practic, în această nouă activitatea de ameliorare pe care Agrosel a început-o acum patru-cinci ani, ne-am fixat ca şi obiective şi readucerea pe mesele românilor a gustului, culorii, a aromelor de altădată. Noi vrem să oferim cultivatorilor o alternativă românească”, a spus Ştefan Nanu.

Hibrizi cu nume româneşti


AS 311 F1 şi AS 307 F1 sunt cei doi hibrizi de roşii prezentanţi de Agrosel la Urzica. Reprezentanţii companiei spun că hibrizii vor primi, anul următor, nume româneşti.

„La Urzica am prezentat doi hibrizi cu nume de cod, deocamdată. În cursul anului viitor vor avea şi un nume. Vreau să fac precizarea că toţi hibrizii creaţi de noi au nume româneşti. Şi tomatele vor avea nume româneşti. Dau exemplul din ardei: Napoca, Potaisa, Traian, Daciana şi Victoria. Toţi cei care vor parcurge catalogul Agrosel vor vedea hibrizi româneşti şi cu nume româneşti. Noi încercăm prin hibrizii pe care i-am creat să oferim cultivatorilor de tomate un hibrid care să se preteze pentru ceea ce vor ei acum. Mulţi accesează Ajutorul de minimis de 3.000 de euro, iar hibrizii prezentaţi la Urzica se pretează pentru acest Program”,
a adăugat Ştefan Nanu.

Pe lângă tomate, Agrosel procede hibrizi de ardei, varză, castraveţi, ceapă, conopidă, dovlecel, fasole, mazăre, morcovi, pepene, porumb, ţelină, ridichi, spanac şi vinete.

Fermierii au chiar posibilitatea să-şi aleagă cantitatea dorită, pentru că ambalarea este făcută tot de Agrosel.

„Mai pot face precizarea că Agrosel este atât creator, ameliorator de soiuri şi hirbrizi, dar face şi condiţionarea şi ambalarea seminţelor, ceea ce pentru cultivatorii români este un mare avantaj, pentru că noi putem să ambalăm atât cât le este accesibil oamenilor. Fermierii îşi pot alege produsele dorite. Cu doi ani în urmă, am realizat şi înregistrat în catalogul oficial primii hibrizi de ardei. Activitatea de ameliorare a continuat şi continuă şi pe alte speci precum: pepeni varză, tomate”, a spus reprezentantul Agrosel.

Seminţele Agrosel, exportate şi peste hotare


Seminţele Agrosel pot fi achiziţionate din toate farmaciile fitosanitare din ţară, dar şi prin comenzi direct de la companie. Totodată, seminţele româneşti ajung şi peste hotare, acestea fiind exportate în zece state ale UE.

„Preţurile seminţelor noastre sunt cumva pe linia hibrizilor de acelaşi nivel, dar puţin mai ieftini. Cooperativele beneficiază de preţuri mai bune. În aceste cazuri, atât preţurile, cât şi termenele de plată sunt negociate. Seminţele Agrosel pot fi achiziţionate din toate farmaciile fitosanitare existente în ţară sau direct de la firmă, prin comenzi telefonice sau on-line. Seminţele noastre se găsesc şi peste hotare, pentru că exportăm în zece ţări din UE. Practic, fermierii lor vor seminţele noastre. Dacă România a achiziţionat seminţe din ţări mari cultivatoare de legume, precum Olanda, Franţa, Italia, acum Agrosel merge cu seminţe proprii în aceste state”, a conchis inginerul Ştefan Nanu.