Oltencele pot efectua mamografii în Ambulatoriul SJU Slatina. Programările sunt făcute de la o lună la alta

Oltencele, la care medicii specialişti suspicionează probleme grave ale sânilor, pot efectua mamografii în Cabinetul din Ambulatoriul de la nivelul SJU Slatina. Programările se fac de pe o lună pe alta, iar pentru ca această investigaţie să fie gratuită, pacientul are nevoie de o trimitere de la medic. Radiologii atrag atenţia că mamografia se face doar femeilor cu vârsta de peste 40-45 de ani şi numai cu recomandarea medicului, fie că ea este făcută prin casă, fie că este plătită de către pacient.

Femeile din judeţ cărora li se recomandă efectuarea unei mamografii pot efectua acest tip de investigaţii în Cabientul de Radiologie din Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
 
Şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, medicul Anca Iordache, a precizat că pacientul are nevoie de o trimitere de la medic şi de o programare, astfel de investigaţii fiind efectuate în cel mult patru săptămâni.

„Este nevoie de o trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie, care poate fi ori prin CAS Olt, şi atunci pacientul beneficiază de serviciu gratuit, sau poate să plătească, dacă nu este asigurat sau din alte motive. Cu trimiterea, pacientul se prezintă în Ambulatoriu, unde se programează, acolo listele de aşteptare nu sunt aşa de lungi, pentru că nu sunt solicitări numeroase, aşa cum se întâmplă la tomograf sau RMN. Oltenii nu ştiu că au posibilitatea să facă mamografii la spitalul slătinean. Ele pot fi făcute de pe o lună pe alta, nu durează ca la RMN sau CT. Se efectuează mamografia, se interpretează de către medicul radiolog şi pacientil merge mai departe cu rezultatele la doctorul ce a recomandat investigaţia”, a spus medicul Anca Iordache.

Radiologii slătineni atrag atenţia că astfel de investigaţii sunt recomandate femeilor cu vârsta de peste 40-45 de ani.

„Trebuie menţionat că nu este o investigaţie de primă intenţie la femeile sub 40 de ani. Mamografia este recomandată după 40, după ultimele studii chiar 45 de ani. Dacă clinic se suspicionează ceva, primul pas este ecografia. Dacă la ecograf sunt suspiciuni, apoi se recomandă mamografia. Se face o mamografie o dată la doi ani, mai ales la femeile cu risc. Mamografia nu este o investigaţie de rutină. Femeia este suspusă radiaţiilor şi este unul din factorii incriminaţi în neoplasmul de sân. Nu este o investigaţie uzuală, trebuie doar cu recomandarea medicului specialist. Dacă el consideră că este strict necesară, se face fără probleme”, a adăugat Anca Iordache.