Actualitate

2019-02-08, 10:42:03

Oltenii care cumpără porci din surse neautorizate riscă dosar penal

Reprezentanţii DSVSA Olt au început procedura pentru ridicarea restricţiilor în zona Rusăneşti şi le cer oamenilor să fie în continuare vigilenţi ca să nu mai izbucnească noi focare de pestă porcină africană în judeţ. Cei care vor cumpăra porci din surse neautorizate riscă dosar penal.

De la finalul anului, când a fost descoperit cazul de al Osica de Sus, la nivelul judeţului nu a mai izbucnit niciun focar de pestă porcină. Autroităţile sunt în continuare în alertă, pentru că în Teleorman, la 13 kilometri de graniţa judeţului, au apărut noi focare la porci din gospodăriile oamenilor.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a precizat că oltenii care îşi cumpărăr porci din surse neutorizate riscă să se aleagă cu dosar penal.

„Recomandăm oamenilor să nu cumpere animale din surse neautorizate şi fără documente sanitar veterinare, porci neidentificaţi. Pentru că aşa au apărut focarele de la Covasna, Timiş şi Arad. S-au achiziţionat animale fără documente şi fără să fie notificat medicul vetrinar. Li s-a întocmit dosar penal şi au fost aplicate sancţiuni. Aşa vom proceda şi noi, aceasta este realitatea, oamenii trebuie să înţeleagă pericolul”, a spus medicul Venera Popa.   

În schimb, alertele din Teleorman nu vor afecta procedura pentru zona Rusăneşti, unde urmează să fie trimişi porcii santinelă.

„Focarele de pestă porcină din Teleorman nu vor afecta continuarea procedurilor pentru Rusăneşti, pentru că localitatea nu a fost inclusă în zona de supraveghere. Nu am dus santinele în comună, pentru că nu am primit rezultatele buletinelor de analiză de la purceii pe care vrem să-i plasăm acolo. Probele de sânge au fost trimise luni la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală. Cei trei porci santinelă sunt luaţi dintr-o exploataţie aflată într-o localitate care nu a fost sub restricţii de pestă porcină şi unde suinele au fost clinic sănătoase”,
a spus Venera Popa.

Comentarii

Redacţia

2019-02-08 10:42:03

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...