Oltenii cu afecţiuni oncologice care au nevoie de PET-CT îşi pot depune dosarele la CAS Olt. 16 olteni au beneficiat de acest tip de investigaţii, anul trecut

Oltenii cu afecţiuni grave care au nevoie de o investigaţie de tip PET-CT îşi pot depune dosarele la CAS Olt. Documentele vor fi analizate de comisia de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar răspunsul trimis la structura judeţeană. În 2018, 16 olteni au beneficiat de acest tip de investigaţii.

Pentru a beneficia de decontarea investigaţiilor de tip PET-CT, oltenii trebuie să depună la CAS Olt un dosar cu următoarele documente: referatul de justificare completat de medicul oncolog sau hematolog și avizat de coordonatorul de program de la nivelul spitalului, consimțământul informat al pacientului, investigațiile care susțin diagnosticul și evoluția bolii și copia actului de identitate. Recomandarea pentru examinarea PET-CT se va face cu aprobarea comisiei de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. După analizarea dosarului, comisia de la nivel central va comunica CAS Olt deciza de aprobare sau de respingere pentru efectuarea investigaţiei. 

„Decizia va fi transmisă pacientului și are o valabilitate de 45 de zile calendaristice. În această perioadă, pacientul se poate programa la furnizorul de servicii medicale şi poate efectua examinarea PET-CT”, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Olt.

Anul trecut, 19 dosare au fost depuse la Casa de Asigurări de Sănătate Olt, dintre acestea fiind aprobate 16. Potrivit datelor furnizate de CAS Olt, cei trei olteni nu au îndeplinit condiţiile cerute.

Pentru ca un adult să poată beneficia de acest tip de investigaţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, în funcţie de tipul de afecţiune: în nodulul pulmonar solitar (NPS), pentru care un diagnostic nu a putut fi stabilit printr-o puncţie-biopsie din cauza tentativei nereuşite de puncţie; când NPS este inaccesibil pentru procedura de puncţie-biopsie sau când există contraindicaţie pentru utilizarea procedurii de puncţie-biopsie; în cancerul tiroidian: în cazul în care recurenţa sau persistenţa bolii este suspectată pe baza tireoglobulinei crescute, atunci când studiile standard imagistice sunt negative sau incerte; în tumori cu celule germinale: în cazul în care se suspectează recurenţa bolii pe baza unor valori crescute ale markerilor tumorali, betagonadotrofină corionică umană (hCG) sau alfafetoproteina, iar testele standard imagistice sunt negative, sau atunci când rezecţia chirurgicală curativă este luată în considerare pentru o masă persistentă după tratamentul primar al unui seminom; în cancerul colorectal: în cazul în care se suspectează boala recurentă pe baza unor valori crescute şi/sau în creştere ale antigenului carcinoembrironic (ACE), atunci când testele standard imagistice sunt negative sau incerte, precum şi pentru evaluarea pacienţilor cu leziuni metastatice operabile; în limfom Hodgkin sau non-Hodgkin: pentru evaluarea formaţiunilor reziduale sau a suspiciunii de recidivă la un pacient cu limfom Hodgkin sau non-Hodgkin, atunci când testele standard imagistice sunt neconcludente sau pentru evaluarea răspunsului în stadiile incipiente, după două sau trei cicluri de chimioterapie şi la terminarea tratamentului; în cancerul bronhopulmonar - cancerul bronhopulmonar nonmicrocelular (CBPNM): pentru cazurile în care rezecţia chirurgicală curativă este considerată indicată pe baza testelor imagistice standard negative sau neconcludente; pentru stadializarea cancerului bronhopulmonar nonmicrocelular şi microcelular, atunci când testele standard imagistice sunt neconcludente şi este luată în considerare o modalitate terapeutică combinată (chimioterapie şi radioterapie); în neoplazii ale capului şi gâtului: evaluarea bolii reziduale sau a recidivelor când testele standard imagistice sunt neconcludente; în melanom malign: leziuni metastatice cu indicaţie chirurgicală, când examinările standard imagistice sunt neconcludente; în neoplasm esofagian, gastric sau pancreatic: evaluarea cazurilor cu indicaţie chirurgicală cu intenţie de radicalitate, atunci când testele standard imagistice sunt neconcludente.

Criteriile continuă şi pentru alte cinci tipuri de cancer.

Unităţi care derulează subprogramul PET-CT se află în Oradea, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.