Oltenii cu afecţiuni oncologice fac periodic CT sau RMN. Medic: „Uneori, veştile sunt rele. Constatăm că sunt metastaze cu diverse localizări”

Pentru a ţine boala sub control, oltenii care suferă de afecţiuni oncologice sunt chemaţi periodic la investigaţii şi controale. Oncologii recomandă investigaţii de tip CT sau RMN pentru a vedea dacă boala a recidivat sau dacă au apărut metastaze. Radiologii de la Spitalul Slatina spun că de foarte multe ori constată că boala a progresat şi sunt nevoiţi să dea veşti rele pacienţilor.

Şefa Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Anca Iordache, spune că, dacă în urma unui CT sunt evidenţiate metastaze, întreaga conduită terapeutică se schimbă.

„Pacienţii oncologici sunt trimişi periodic la investigaţii de înaltă rezoluţie, pentru ca oncologii să vadă eventualele complicaţii, care se pot suprapune peste diagnosticul de bază. Uneori veştile sunt rele. Constatăm că sunt metastaze cu diverse localizări. Patologia este foarte complexă. De exemplu, unui pacient cu un hematom cerebral în antecetente i-am descoperit probleme la RMN. Hematomul crescuse în dimensiuni şi a captat. Diagnosticul s-a schimbat radical, de fapt era o metastază şi nu un hematom. Automat se schimbă toată conduit terapeutică, atitudinea faţă de cazul respectiv şi se reia totul. Acesta este şi scopul investigaţiilor periodice pe care le fac oltenii cu afecţiuni oncologice. Pentru a fi depistate eventualele probleme, recidive şi metastaze. În unele situaţii se mai poate face ceva, în alte nu, pentru că nu se mai impune niciun tip de terapie”, a spus medicul Anca Iordache.