Oltenii cu handicap, în continuare marginalizaţi. Doar câţiva angajatori au avut porţile deschise pentru a-i primi la muncă în acest an

Dornici de a fi utili societăţii, oltenii cu deficienţe sunt în continuare marginalizaţi. De la începutul anului, doar nouă persoane cu handicap din judeţul Olt au fost încadrate în muncă. Slujbele acestora sunt subvenţionate de către stat cu 2.250 de lei lunar, pentru o perioadă de 18 luni, pentru a încuraja angajatorii să le acorde o şansă.

Cu sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care a intermediat medierea cu angajatorul, nouă persoane cu handicap din judeţul Olt au reuşit să-şi găsească de muncă în anul 2019. „Norocoşii” reuşesc să-şi câştige existenţa după ce au fost angajaţi în doar câteva domenii de activitate. Muncitor necalificat, spălător auro, magaziner, vânzător amabaltor manual şi manipulat mărfuri sunt posturile pe care au fost încadrate în muncă aceştia. Numărul persoanelor cu deficienţe, care pot fi utili societăţi, este mare însă, din păcate, puţini angajatori le întind o mână de ajutor.

2.250 de lei este subvenţia pentru angajatorii care le oferă un loc de muncă

Pentru a încuraja angajatorii să încadreze în muncă persoane cu dizabilităţi, statul subvenţionează fiecare loc de muncă cu suma de 2.250 de lei. Subvenţia se acordă pentru o perioadă de 18 luni, însă, chiar şi aşa, puţine firme din judeţul Olt le întind o mână de ajutor. Potrivit datelor AJOFM Olt, în acest an, 16 persoane cu handicap au solicitat ajutor să-şi găsească un loc de muncă. Dintre acestea, nouă au reuşit să se încadreze.

Anul trecut, pe 3 decembrie, de Ziua persoanelor cu dizabilităţi, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru aceste categorii defavorizate, însă puţini au fost angajatorii care au încadrat în cele din urmă persoane cu handicap.