Oltenii, dezinteres pentru submăsurile destinate conservării pădurilor

Deşi termenul de depunere se apropie de final, reprezentanţii APIA Olt nu au primit nicio solicitare pentru accesarea de fonduri privind conservarea pădurilor din judeţ. Specialiştii olteni au precizat că de vină pot fi condiţiile foarte aspre, pe care fermierii din judeţ nu le pot bifa.

Sesiunea de depunere a Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, SubMăsura 15.1 „Plăţi pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014-2020, se prelungeşte până pe 15 iunie, ora 17.00.


Aceste submăsuri nu au prins însă în rândul fermierilor olteni, care nici măcar nu au trecut pragul APIA Olt pentru a solicita detalii. 


Directorul executiv adjunct al APIA Olt, George Dumitrescu, a precizat că toate condiţiile stipulate în aceste scheme de ajutor sunt complexe şi, cel mai probabil, fermierii olteni nu se încadrează.


„Aceste scheme de ajutor pentru conservarea pădurilor se acordă doar dacă fermierul deţine peste o sută de hectare, iar parcelele trebuie să fie mai mari de 20 de hectare, nu se acceptă parcele mai mici. Din suprafaţa de o sută de hectare, 20 trebuie să fie împrejmuite şi trebuie lăsate aşa timp de cinci ani fără să se intervină. În restul de pădure, de 80 la sută, nu se acţionează cu niciun fel de utilaj, nu se fac lucrări mecanizate, chiar şi copacii sunt tăiaţi cu securea. Mai mult de atât, fermierul trebuie să aibă contract de pază cu Ocolul silvic. Ţinând cont de aceste condiţii, nimeni nu s-a interesat să acceseze aceste scheme de ajutor”, a spus Dumitrescu.