Sănătate

2018-03-22, 15:16:53

Oltenii îşi vor putea cumpăra reţetele de oriunde din ţară. Obligativitatea medic prescriptor-farmacie-aceeaşi Casă de Sănătate dispare

Noul contract-cadru pentru 2018 a fost aprobat, miercuri, prin hotărâre de guvern, urmând să intre în vigoare începând cu 1 aprilie. Faţă de vechiul contract, cel de anul acesta aduce modificări atât pentru creşterea accesului populaţiei la serviciile medicale, debirocratizare şi transparentizare, cât şi pentru disciplina contractuală a furnizorilor.

Potrivit reprezentanţilor CAS Olt, începând cu 1 aprilie încetează valabilitatea contractului cadru şi a pachetului de servicii 2016-2017.

„Pentru asigurarea continuităţii, dat fiind faptul că intră în vigoare cu 1 aprilie contractul cadru şi normele de aplicare ale contractului cadru, pentru luna aprilie se încheie un act adiţional de prelungire a contractelor, iar în luna aprilie se va face contractarea. Însă, în ambleme cazuri, se desfăşoară activitatea în condiţiile noii legislaţii care intră în vigoare cu 1 aprilie”, a precizat Sorina Oancea, directorul Serviciului Relaţii Contractuale din cadrul CAS Olt.

Pachetele de servicii medicale, atât cel minimal, cât şi cel de bază, sunt reorganizate, dar detalierea acestora se face prin normele metodologice de aplicare, care vor apărea săptămâna viitoare.

În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap. De asemenea, se clarifică modul de acordare a altor servicii, cum ar fi administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil.

Cea mai importantă modificare, care vizează creşterea accesului populaţiei la serviciile medicale, se referă la reţete şi investigaţii medicale paraclinice.

„Pentru creşterea accesului populaţiei la servicii medicale, s-au adus modificări la pachetele de servicii medicale şi în asitenţa medicală primară şi în ambulatoriul clinic. Noutatea cea mai mare este, pe lângă lărgirea pachetului de servicii, începând cu 1 iulie 2018, populaţia are acces la medicamente şi investigaţii medicale paraclinice oriunde în ţară. Până la 1 iulie, accesul era pe bază de reţetă eliberată de medic, care este în relaţie contractuală cu aceeaşi casă cu care este farmacia. De la 1 iulie, medicul de familie din Slatina dă o reţetă care poate fi cumpărată de oriunde. Acelaşi lucru şi pentru investigaţiile medicale paraclinice, nu mai sunt condiţionate”, a adăugat Sorina Oancea.

Comentarii

Redacţia

2018-03-22 15:16:53

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...