Oltenii şi-au cumpărat sute de ani de vechime în muncă, pentru care au plătit peste 36 de miliarde

Persoanele din judeţul Olt care nu au stagiul minim de cotizare mai au la dispoziţie câteva luni pentru a-şi cumpăra vechime în muncă, necesară pentru a-şi asigura ieşirea la pensie. Termenul limită până la care contribuţiile sociale pe o perioadă de maximum cinci ani pot fi plătite este 31 decembrie 2018.

663 de persoane din judeţul Olt au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Pensii, pentru a-şi plăti retroactiv contribuţiile pe o perioadă de maximum cinci ani în care nu au lucrat. Suma totală de plată este de peste 36 de miliarde de lei vechi. Nu puţini au fost cei care pentru a îndeplini stagiul de cotizare, necesar ieşirii la pensie, mai aveau nevoie de doar o lună. Astfel, prin această lege, 47 de olteni au avut posibilitatea să-şi achite contribuţiile retroactiv pe luna lipsă. Aceştia au scos din buzunar între 243 de lei şi 475 de lei, în funcţie de luna din an în care au avut nevoie să-şi achite retroactiv contribuţiile. 

De asemenea, potrivit datelor furnizate de Casa de Pensii Olt, 31 de persoane şi-au cumpărat vechime în muncă pentru perioada maximă, de cinci ani, pentru care au plătit aproximativ 20.000 de lei.

„De la intrarea în vigoare a legii, avem 663 de contracte, cu suma totală de 3.601.625 de lei. Dintre aceştia, 47de persoane au încheiat contract pe o lună, iar 31 de persoane pentru perioada maximă, cinci ani. Termenul limită până la care se mai pot plăti retroactiv contribuţiile este 31 decembrie”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJP Olt, Constanţa Gheorghe.

Stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul bărbaţilor, şi 63 de ani, în cazul femeilor. 

Posibilitatea cumpărării de vechime în muncă, retroactiv, există din 2016, atunci când Guvernul a dat această lege pentru evitarea excluderii sociale. Mulţi dintre cei care au nevoie de câteva luni pentru a-şi asigura ieşirea la pensie au lucrat în străinătate, fără contracte de muncă.