Social

2018-12-05, 15:17:38

Oltenii şi-au cumpărat vechime în muncă de peste 44 de miliarde de lei vechi. 31 decembrie, termenul în care cotizaţiile se mai pot plăti retroactiv

Persoanele din judeţul Olt care nu au stagiul minim de cotizare mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi cumpăra vechime în muncă, necesară pentru a-şi asigura ieşirea la pensie. Termenul limită până la care contribuţiile sociale pe o perioadă de maximum cinci ani pot fi plătite este 31 decembrie 2018. 787 de persoane au cotizat retroactiv, suma ridicându-se la 4.409.000 lei.

Cei care nu au stagiul complet de cotizare, pentru a beneficia de pensie de stat, mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi plăti contribuţiile retroactiv, pe o perioadă de cel mult cinci ani. De această lege, care mai este valabilă până pe 31 decembrie 2018, au beneficiat 786 de persoane din judeţul Olt. Suma totală plătită de cei care şi-au cumpărat vechime în muncă este de peste 44 de miliarde de lei vechi.

Cei care doresc să-şi achite contribuţiile retroactiv pentru perioada în care nu au lucrat scot din buzunar, în funcţiie de perioada necesară ieşirii la pensie, între 243 de lei, cee ce înseamnă o lună, şi undeva la 20.000, în cazul în care au nevoie de perioada maximă de cinci ani.

Stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, este de 15 ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul bărbaţilor, şi 63 de ani, în cazul femeilor.

Posibilitatea cumpărării de vechime în muncă, retroactiv, există din 2016, atunci când Guvernul a dat această lege pentru evitarea excluderii sociale. Mulţi dintre cei care au nevoie de câteva luni pentru a-şi asigura ieşirea la pensie au lucrat în străinătate, fără contracte de muncă.

La nivel naţional, potrivit site-ului Casei Naţionale de Pensii, până la finalul lunii septembrie, au fost încheiate contracte de asigurare socială cu 39.341 de persoane, pentru care s-au încasat peste 220 de miliarde de lei vechi.

Comentarii

Redacţia

2018-12-05 15:17:38

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...