Comunitate

2019-11-13, 15:36:41

Oltenii trebuie să cheme veterinarul înainte de sacrificarea porcului. DSVSA Olt: „În comunele fără focare de pestă, sacrificarea suinelor în mod tradițional nu este interzisă”

Specialiştii DSVSA Olt spun că oltenii din localităţile în care nu au fost înregistrate focare de pestă porcină au voie să sacrifice suinele în gospodării. Înainte de sacrificarea porcilor, oltenii trebuie să cheme medicul veterinar din comună pentru a examina animalul.

Cei de la DSVSA Olt spun că sacrificarea animalului va fi înscrisă într-o bază de date.

„Intră în obligația crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare, pentru a fi înscris evenimentul atât documentar (formular declarare eveniment-F3), cât și în baza naţională de date. După sacrificare, să solicite medicului veterinar de liberă practică împuternicit efectuarea examenului pentru depistarea parazitului Trichinella. De asemenea, porcii să fie crescuţi numai în adăposturi închise, astfel încât să nu ia contact cu alţi porci domestici sau cu porci sălbatici şi să fie respectate minimele condiţii de igienă şi de biosecuritate”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Oltenii de pe raza localităţilor în care nu au fost înregistrate focare de pestă porcină africană nu li se interzice sacrificarea suinelor.
 
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
În localitațile din județ în care nu evoluează focare de Pestă Porcină Africană, sacrificarea porcilor în mod tradițional de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă. Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane”,
mai spun cei de la DSVSA Olt.Comentarii

Redacţia

2019-11-13 15:36:41

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...