Oltenilor cu accident vascular li se va putea face tromboliză la Spitalul Slatina. Unitatea medicală va fi inclusă pe lista celor care efectuează această procedură

Ministerul Sănătăţii va mări lista cu unităţile medicale din ţară unde se va putea face tromboliză. Iniţiativa aparţine neurologului slătinean Renică Diaconescu, care a făcut demersuri ca procedura medicală, ce poate salva vieţile pacienţilor ce suferă accident vascular ischemic să fie făcută şi la Slatina.

Senatorul Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, încearcă de ceva timp ca o procedură precum tromboliza să poată fi efectuată şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge.

Neurologul de la spitalul slătinean, Renică Diaconescu, a precizat că substanţa trebuie să fie administrată în primele patru ore de la producerea accidentului vascular.

„Extinderea acestei proceduri este iniţiativa mea legislativă. Ea presupune o colaborare între Salvare, UPU şi neurologul de serviciu. Dacă un pacient vine în fereastra de patru ore şi jumătate, i se va putea administra substanţa. Salvarea va comunica UPU că pacientul a suferit recent un AVC, neurologul aşteaptă tomografia de urgenţă şi analizele de sânge, ca să nu aibă tulburări de coagulare, şi introduce această substanţă care produce tromboliza, care înseamnă dizolvarea cheagului. La UPU va fi introdusă substanţa, apoi îl urcă pe secţie şi îl monitorizează 24 de ore, dacă este cazul şi mai mult. Pe tomograf nu trebuie să ai imagine de accident vascular. Bolnavul se externează imediat, dacă lucrurile se complică şi dacă se suspectează şi riscul unei hemoragii cerebrale de la această substanţă, se tratează ca hematom”, a spus medicul Renică Diaconescu.

La acest moment, în ţară, tromboliza se face doar în 14 spitale, şase dintre ele fiind în Capitală. Pentru că procedura se poate face doar în primele patru ore de la accidentul vascular, autorităţile centrale vor extinde acest program şi la nivelul spitalelor judeţene de urgenţă.

Neurologul slătinean spune că această procedură de tromboliză poate fi efectuată la nivelul spitalului slătinean fără nicio problemă.

„Se vor aloca fonduri pentru achiziţionarea acestei substanţe, pentru că este destul de scumpă. În al doilea rând, va fi nevoie de alocarea unor paturi speciale, noi avem posibilitatea la Slatina, pentru că avem Terapia de Urgenţă de pe Secţia de Neurologie. Putem face tromboliză la Slatina fără probleme, avem tot ce ne trebuie. Totodată, se lucrează la protocol, ca să se ştie când şi cum se va proceda. Totul este pregătit de Comisia de Sănătate de pe lângă Minister şi are semnătura profesorului Băjenaru. Vor fi 41 de unităţi în ţară, inclusiv cele în care se face şi acum tromboliza”, a adăugat Diaconescu.

Acesta spune că a avut pacienţi care aveau nevoie de această procedură, însă nu a putut efectua tromboliza la Slatina.

„Este nevoie ca această procedură să fie făcută şi la Slatina. Am avut pacienţi care au venit în fereastra de patru ore, dar nu am putut să le administrăm substanţa. Sunt mulţi pacienţi de până în 60 de ani cărora nu le putem pune această substanţă, pentru că nu avem protocolul. Nu avem această substanţă. Neurologul nu are nevoie de nicio pregătire în plus”, a conchis Renică Diaconescu.

Substanţele vor putea fi cumpărate prin UPU, iar medicul neurolog va fi cel care decide dacă pacientul are nevoie de tromboliză. Protocolul pentru această procedură ar urma să intre în vigoare anul următor.

Managerul spitalului slătinean, Cătălin Rotea, a precizat că, după definitivarea legislaţiei, unitatea medicală din judeţ va solicita intrarea în acest program.