Oltul are trei secretari de stat în ministerele Agriculturii, Justiţiei şi la ISC

După cei doi miniştri, la Justiţie şi la IMM-uri, în Guvernul Grindeanu au fost numiţi şi trei secretari de stat, deciziile fiind publicate miercuri în Monitorul Oficial. Este vorba despre Daniel Botănoiu, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mariana Moţ, la Ministerul de Justiţie şi de Emil Albotă, care a fost numit inspector şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Magistratul slătinean Mariana Moţ, de la Curtea de Apel Craiova, va deveni secretar de stat în Ministerul Justiţiei, potrivit ministrului Florin Iordache. El a declarat pentru Mediafax că magistraţii Mariana Moţ, Oana Hăineală şi Constantin Sima au fost propuşi secretari de stat în cadrul ministerului.

Cei trei au fost detaşaţi de la instituţiile la care activau, la Ministerul Justiţiei, fiind propuşi secretari de stat. Magistraţii au fost detaşaţi pentru o perioadă de trei ani.

Mariana Moţ era judecător la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova, unde a fost transferată în anul 2004 de la Tribunalul Olt.

Social-democratul Emil-Florin Albotă a fost numit inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului de Stat în Construcţii, printr-o decizie luată miercuri de a premierul Sorin Grindeanu.

Emil-Florin Albotă este conferenţiar la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. În 2012 a devenit consilier local la Slatina, din partea UNPR.

Albotă a fost numit secretar de stat în Ministerul Educaţiei în 2014, post pe care l-a deţinut până în septembrie 2016.

El s-a înscris în Partidul Social Democrat, în octombrie 2016, fiind foarte implicat în campania pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

„Am încheiat de curând un an greu, cu bune şi cu rele, şi am păşit peste pragul unui nou an cu optimism. Am «îndrăznit să cred» în oameni, în prieteni, în munca în echipă, în valoare, în speranţă... Cu voinţă, demnitate şi perseverenţă am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă pentru a promova, alături de oameni minunaţi, viziunile şi proiectele noastre de viitor. Am dăruit încredere şi am fost mandatat, la rândul meu, cu încredere. Profesionalismul şi seriozitatea mea vor gira acum nouă responsabilitate primită: aceea de a reprezenta Oltul şi oltenii, marea mea familie, din fruntea unei instituţii a statului: Inspectoratul de Stat în Construcţii”,
a notat Emil Albotă, pe Facebook.

Vehiculat ca ministru al Agriculturii în Guvernul Grindeanu, Daniel Botănoiu, susţinut de PSD Caracal, a revenit pe funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Decizia luată de premierul Sorin Grindeanu a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

Dumitru Daniel Botănoiu a mai deținut această funcție din mai 2012 până în octombrie 2016, când a fost eliberat printr-o decizie a premierului Dacian Cioloș.

În vârstă de 49 de ani, Botănoiu este doctor în Științe Agricole - Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, dar și absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice București. El a mai lucrat în Ministerul Agriculturii, la Agenția Domeniilor Statului, în perioada iulie - octombrie 2001, iar până în mai 2005 a fost director general al Societății Naționale a Produselor Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Timp de cinci ani, din iulie 2005 și până în martie 2009, a condus diverse asociații ale depozitarilor sau ale producătorilor agricoli, venind pentru o perioadă scurtă, până în octombrie 2009, în Ministerul Agriculturii, ca director general în Direcția Generală de Politici Agricole. Până în mai 2012, când a ocupat funcția de secretar de stat în MADR, a fost administrator al unei agenții.

De altfel, numele lui Botănoiu a fost vehiculat ca posibil ministru al Agriculturii în Guvernul Grindeanu.

Un alt reprezentant al judeţului Olt la nivel guvernamental, susţinut de PSD, este directorul Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a fost numit în funcţie de Guvernul Ponta, fiind păstrat şi de „tehnocraţi”.