Oltul, în top trei privind tăierile ilegale de pădure. Judeţul, devansat doar de Mureş şi Braşov

Într-un raport Greenpeace privind tăierile ilegale de pădure, judeţul Olt ocupă un ruşinos loc trei, fiind devansat doar de Mureş şi Braşov. Specialiştii Direcţiei Silvice Olt spun că suntem în acest top alături de judeţe cu suprafeţe mari, pentru că la noi pădurea este foarte expusă.

Cu 605 cazuri de tăieri ilegale anul trecut, judeţul Olt a prins locul al treilea al topului întocmit de Greenpeace, fiind devansat de Mureş cu 1.057 de cazuri şi Braşov cu 664 de cazuri. Autorităţile oltene au aplicat numeroase sancţiuni contravenţionale în judeţ, valoarea acestora ridicându-se la un milion şi jumătate de lei.

Directorul Direcţiei Silvice Olt, Cătălin Matei, a precizat că, deşi avem o suprafaţă relativ mică de pădure comparativ cu alte judeţ, populaţia este împăţită uniform, copacii fiind vulnerabili.

„Avem o suprafaţă relativ mică de pădure, însă populaţia este repartizată pe supafaţa întregului judeţ. La Braşov, populaţia este concentrată în anumite zone. Nu este elocventă suprafaţa de pădure. Pădurea este mult mai mult expusă acolo unde populaţia este distribuită uniform. Nu înseamnă că la noi se fură mai mult decât la alţii. În zonele de munte, pădurea este mai puţin vulnerabilă. Aceasta este explicaţia atunci când ne comparăm cu Braşov sau Mureş. Ca volum, cantitatea tăiată ilegal a scăzut considerabil, în ultima perioadă. Depinde şi de cutumă. La noi, cel prins cu şapte surcele în spate primeşte o amendă. Sustragerea de material lemnos este interzisă, fie că ia şapte beţe, fie că ia şapte arbori. Nu este îngrijorător, diferenţa este că pădurea din judeţ este mult mai expusă decât cea din zonele de munte”, a spus Matei.

Suprafaţa de pădure de la nivelul judeţului este de aproximativ 55.000 de hectare, din care 31.000 hectare este pădure de stat, restul fiind privată, din această suprafaţă 12.000-13.000 de hectare fiind administrate de Romsilva.

Conform raportului, oltenii nu au excelat la numărul de sesizări efectuate pentru a semnala tăieri ilegale. Dacă în Argeş 288 de cetăţeni au sesizat aceste nereguli, la noi au fost înregistrate doar 58 de astfel de plângeri.