Opt cooperative de legume şi fructe, în judeţul Olt. Anuţa: „Cei care le-au constituit au până în 40 de ani. Ei nu au imprimată ideea CAP-ului”

Opt cooperative au fost create la nivelul judeţului, în acest an. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt au precizat că fermierii olteni au înţeles că doar prin intermediul acestor asociaţii pot intra cu produsele în marile lanţuri de magazine.

Mai mulţi reprezentanţi ai DAJ Olt, dar şi oficiali ai structurii centrale le-au vorbit fermierilor olteni, în acest an, despre avantajele cooperativelor. Astfel, la nivelul judeţului au apărut opt cooperative: „Grupul producătorilor de legume”  din Ghimpeţeni, „Tinerii fermieri Pleşoiu coop”, „Legume Olteneşti” Vădăstriţa, „Cooperativa Agricolă Cereale-Sud Izbiceni”, „Fermierii Izbiceni”, „Legume Fructe” din Cilieni, „Oltenia Cereal Nord” Scorniceşti. Cea de-a opta cooperativă este în curs de constituire la Scărişoara, fermierii din zonă reuşind să formeze nucleul acestei structuri.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că fermierii olteni au înţeles că viitorul agriculturii este cel al cooperativelor, iar primii care au aderat la ideea asocierii sunt tinerii.

„Avem opt cooperative la nivelul judeţului. Fermierii olteni au înţeles că acesta este viitorul. Tinerii care le-au constituit au până în 40 de ani. Ei nu au imprimată ideea CAP-ului. Au înţeles noţiunea actuală de cooperativă şi nu fac asocieri cu ce a fost în Regimul Comunist. Ei sunt conştienţi că numai prin intermediul acestor cooperative pot intra în supermaketuri, unde îşi pot vinde produsele la preţuri competitive”, a spus Anuţa.

Potrivit legislaţiei, cooperativele sunt scutite de taxe şi impozite şi pot accesa fonduri europene.