P. Voucherele de vacanţă oferite de stat au făcut ca turismul să explodeze! Bugetarii folosesc voucherele de vacanţă pentru sejururi la care nici nu visau! Şi în Oltenia, agenţiile de turism au avut o cerere mai mare cu 40 la sută!

Şi anul acesta, cei care lucreaza în instituţiile de stat vor beneficia de vocherede vacanţă, prin care pot să îşi acopere un sejur superb în orice loc din ţară.

Puţini însă se gandesc că, pe lângă bugetari, mai exista o categorie care multumeşte zilnic statului pentru implementarea proiectului vocherelor de vacanţă: agenţiile de turism. Acestea au avut vânzări cu până la 40 la sută mai mari, de la introducerea acestor tichete. Se fac oferte și pachete turistice avantajoase pentru cei cu tichete de vacanță. Inclusiv în Oltenia, agenţiile de turism au avut în 2019 cel mai bun an din punct de vedere al afacerilor de după 1990.

Cum sezonul estival se va deschide în curând, cererile de oferte pentru minivacanță, weekend-uri și minisejururi și vacanțe de șapte - 10 zile, pe vouchere, sunt în creștere în toată Oltenia. Mii de bugetari din regiune profită de tichetele de vacanță, potrivit agențiilor de turism, nu doar în zilele decretate libere, ci în tot anul. Și așa sunt mai împăcați și bugetarii, și agențiile de turism, și unitățile hoteliere.

Mulți olteni nu își permit să plece în concediu ori minivacanță, de mai multe ori într-un an. Nu-și permit să meargă într-un sejur în Maramureș, pentru că își drămuiesc banii pentru un concediul estival. Dar bugetarii sunt mai norocoși și, fără statistici oficiale, au parte de mai multe vacanțe și minivacanțe de cât cei din privat.

Voucherele de vacanță se acordă în valoare de 1.450 de lei de salariat, la aceeași valoare ca și anul trecut. Persoanele care beneficiază de vouchere de vacanță pot achiziționa servicii precum cazare, masă, transport, servicii de tratament și de agrement sau pachete turistice. Legea impune însă la folosirea voucherelor achiziționarea a cel puțin o noapte de cazare.

Puțin derutați de stat... la durata minivacanței

Se apropie Paștele și 1Mai, deci o minivacanță de primăvară, înaintea sezonului estival, astfel că, în această perioadă, mulți bugetari și-au folosit tichetele de vacanță. Românii se vor bucura de o minivacanță mai lungă de această dată. Motivul este faptul că, pentru prima dată, Vinerea Mare - 26 aprilie este zi liberă prin lege.

Mulți n-au știut sigur că vor avea mai mult timp liber și nu și-au putut lua sejururi pe măsură. Dar n-au avut de pierdut oricum.

„Am avut cerere mare cu voucherele de vacanță. Dar s-a aflat cam târziu că minivacanța va fi prelungită de la Guvern, astfel că, unii olteni nu au știut exact cât vor avea liber. Așa că, mulți au ales sejururi mai scurte, de weekend, pentru Rânca, Clisura Dunării, Valea Prahovei, Baile Felix, 1 Mai, Herculane. Au optat mult pentru două, trei zile de cazare. În această perioadă, ofertele s-au găsit mai greu. Și asta pentru că multe unități de cazare din stațiuni sunt deja ocupate, multe oferte fiind luate mai din timpul anului”, a declarat Radu Voinea, managerul agenției de turism TTWORLD Business-Trip, din Slatina.

A mai fost o mică problemă. Marți, 30 aprilie, după Paște, bugetarii urmau să revină la muncă, însă miercuri - 1 Mai, era din nou zi liberă. Guvernul a anunţat destul de târziu că şi 30 aprilie va fi liber, urmand ca ziua să fie recuperată de către bugetari. Dupa anunţul Guvernului, a fost o adevarată avalanşă de cereri din partea bugetarilor pentru minivacanţe.

„Cei care s-au gândit din timp cum să le folosească au fost și mai norocoși, datorită ofertelor noastre, dar și pentru că acum este o perioadă aglomerată și se găsesc mai greu unități hoteliere și pensiuni libere. Pentru sejururi mai scurte, mulți olteni aleg Rânca sau Valea Parahovei. De asemenea, a existat cerere pentru stațiuni balneare, pentru Sovata și pentru Arieșeni. Voucherele sunt avantajoase, întrucât pot merge oriunde în țară, nu doar în stațiuni, ci oriunde în unitățile de cazare care le acceptă. Și putem spune că oltenii au învăţat să profite la maximum de aceste vouchere. Cu minivacanța de Paște și 1 Mai au fost puțin nehotărâți, întrucât n-au știut exact câte zile libere vor avea”, a adaugat Radu Voinea.

De menționat că, salariaţii din domenii cu activitate continuă, care nu se vor putea bucura de aceste zile libere, trebuie să fie recompensați de angajatori.

Ce preferă oltenii


Faptul că bugetarii au primit în acest an vouchere de vacanță a creat o creștere a cererii pentru destinațiile interne, în special pentru litoralul românesc, dar și pentru munte.

Reprezentanții agențiilor de turism spun că, de la introducerea lor au avut parte de un val de cereri pentru zone turistice din țară. Numai anul acesta, până acum, cererea a fost deja extrem de mare.

„Putem spune că cererea cu aceste vouchere a fost explozivă, de la introducerea lor. Am avut cerere de early booking de anul trecut pentru litoralul românesc, dar și pentru alte stațiuni. Se merge mult pe Valea Prahovei, Sinaia, Azuga. Dar pot spune că se aleg și alte locații. Se merge oriunde, atâta timp cât există tichete de vacanță. În această perioadă nu mai sunt foarte multe oferte libere. În tot anul am avut cerere pentru oferte pe vouchere. Spre exemplu, un cuplu primește tichete are 2.900 de lei la dispoziție. Dacă mai pune 1.000 de lei, să zicem, din buzunar, poate merge cu o ofertă luată din timp, vara în Mamaia, într-un hotel foarte bun. Introducerea acestor vouchere a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării turismului românesc și, implicit, asupra agențiilor turistice”,
explică Radu Voinea, managerul agenţiei TTWORLD Business-Trip, din Slatina.

Cerere cu până la 40 la sută mai mare, la agenții


De asemenea, turismul rural ia amploare, în timp ce mulți preferă pensiuni în zone agroturistice. Turismul românesc este mult încurajat și se pare că, toată lumea are de câștigat de pe urma acestor vouchere.

„Cu aceste vouchere am avut cerere mare din partea oltenilor pentru vacanțe în Maramureș, Valea Prahovei și Bucovina. În general, vânzările au crescut cu până la 30, chiar până la 40 la sută. Și mă refer aici, de la introducerea acestora”,
a mai spus Radu Voinea.