Pacienţi din ţară, salvaţi cu sângele oltenilor. 1.746 de donatori, în acest an, la Centrul de Transfuzii Slatina

În primul trimestru din acest an, 1.746 de olteni au donat sânge. Lichidul vieţii a ajuns la pacienţi internaţi la Spitalul Slatina, dar şi la alte unităţi medicale din ţară.

Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Slatina aprovizionează cu sânge Spitalul Slatina, dar şi spitalele mari din Capitală. Coordonatorul CTS Slatina, medicul Ramona Lesnic, a precizat că a trimis sânge chiar şi la Târgu Mureş.

„Trimitem sânge la toate centrele de transfuzii din ţară, la Bucureşti, Dolj, Vâlcea. La cerere, am trimis şi la Spitalul Fundeni, Universitar, Floreasca. Sângele oltenilor ajunge chiar şi la pacienţi internaţi în unităţi medicale din Dolj, Vâlcea şi chiar Târgu Mureş”, a spus Lesnic.

1.746 de olteni au donat sânge în primul trimestru din acest an. Alţi 249 care s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina au fost însă excluşi de la donarea de sânge pentru că aveau hemoglobina mică, probleme cardiace sau alte afecţiuni.  

Medicul Ramona Lesnic a precizat că nevoia de sânge este permanentă, iar numărul donatorilor nu mai creşte nici măcar în perioada Sărbătorilor Pascale.

„În ultimii ani, nu se mai constată creşterea numărului de donatori în perioada sărbătorilor. Dorim ca oamenii să conştientizeze că nevoia de sânge este permanentă. Îi invităm să doneze şi atunci când sunt cazuri mediatizate, dar mai ales atunci când nu sunt campanii de ajutor pentru o anumită persoană. Să vină să doneze chiar dacă nimeni nu a cerut ajutor, pentru că sunt pacienţi, poate singurii care nu au donatori, care sunt dependenţi de transfuzii. Le mulţumim celor care se implică în astfel de campanii: Primăria Caracal, părintele Iagăru, Spitalul Caracal, ISU Olt, platforma industrială, în special TMK”, a adăugat coordonatorul CTS Slatina, medicul Ramona Lesnic.

Ca să doneze sânge, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă greutatea de peste 50 de kilograme, hemoglobina să fie peste 12,5 la sută. Persoana care se prezintă la centrul de transfuzii trebuie să nu sufere de boli infecţioase, diabet, leucemii, cancere, să nu fi avut intrevenţii chirurgicale recente şi stomatologice.

Potrivit medicului Ramona Lesnic, şi cei cu tatuaje pot dona, dar trebuie să aibă cel puţin trei luni de la momentul la care şi l-au făcut.