Pacienţii care ajung pe Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Slatina, consiliaţi psihologic. Alina Chiriac: „Sunt intervenţii chirurgicale traumatizante”

În afara personalului medical, pe Secţia de Anestezie Terapie Intensivă de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina lucrează şi un psiholog. Acesta consiliază pacienţii şi dă veştile rele aparţinătorilor.

Şeful Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Slatina, medicul Alina Chiriac, a precizat că psihologul este cel care anunţă familia despre decesul celui apropiat.

„Sunt pacienţi care stau săptămâni întregi la Terapie Intensivă şi atunci au nevoie de consiliere. Sunt chiar descrise psihoze de Terapie, depresii. Un pacient care stă săptămâni întregi pe un pat de spital, fără să fie în casa lui, cu rudele lui, îşi modifică statusul mental. Din acest motiv este aşa important psihologul. Totodată, el este cel care anunţă decesul, pentru că el ştie cum să vorbească în aşa fel încât să nu fie foarte traumatizant pentru familie. El este cel care încurajează pacienţii şi aparţinătorii”,
a spus medicul slătinean.

Totodată, psihologul ajută pacienţii să depăşească mai uşor intervenţiile chirurgicale traumatizante.

„Dacă i se taie un picior, un deget, sunt intervenţii chirurgicale traumatizante, pacientul este consiliat psihologic. Noi suntem medici şi nu avem această pregătire. Şi noi mai vorbim cu pacienţii, îi convingem să facă intervenţia, pentru că unii nu vor să se opereze. Însă psihologul are pregătire în acest domeniu şi chiar îi ajută pe pacienţi”,
a adăugat medicul Alina Chiriac.